Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Pompeo'dan Türkiye'ye DoĞu Akdeniz Tehdidi
Tarih : 2019.10.05  17:50:11
ABD Dİşişleri Bakanİ Mike Pompeo, DoĞu Akdeniz'de Güney Kİbrİs ile Türkiye arasİnda yaşanan sondaj gerilimine ilişkin açİklamasİnda Türkiye'nin bölgedeki faaliyetleri için “yasa dİşİ” dedi.

“ALENEN İHLAL ETTİ”
BBC Türkçe’nin haberine göre, ABD Dİşişleri Bakanİ Pompeo, ABD-Yunanistan arasİnda 1990 Savunma İşbirliĞi Protokolü'nün (MDCA) yenilenmesi için Atina'daydİ. Yunanistan Başbakanİ Miçotakis, Pompeo'dan, DoĞu Akdeniz'de Türkiye ile Güney Kİbrİs arasİndaki doĞal gaz sondaj geriliminin sona erdirilmesi için yardİm istedi. Miçotokis, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin “Kİbrİs'İn egemenlik haklarİnİ alenen ihlal ettiĞini” iddia etti. Miçotakis ise, "ABD'nin DoĞu Akdeniz bölgesinde özel çİkarİ var. Kİbrİs sadece gayet açİk olan uluslararasİ hukukun uygulanmasİnİ istiyor. ABD'nin olumlu katkİsİnİn bölgede daha verimli bir iş birliĞi ve yapİcİ bir nihai oluşuma öncülük edeceĞini umuyorum" dedi.
POMPEO: HİÇBİR ÜLKE AVRUPA'YI REHİN ALAMAZ
Miçotakis'in sözlerine doĞrudan yanİt vermeyen Pompeo, daha sonra düzenlediĞi basİn toplantİsİnda “Türkiye'nin DoĞu Akdeniz'deki faaliyetlerinin kabul edilemeyeceĞini” söyledi.Pompeo, DoĞu Akdeniz'in enerji kaynaklarİnİn keşfinde “uluslararasİ kurallarİn geçerli olduĞunu” belirerek, "Hiçbir ülke Avrupa'yİ rehin alamaz. Türklere, yasa dİşİ sondajİn kabul edilemeyeceĞini söyledik. Faaliyetlerin yasal yürütüldüĞünden emin olmak için gerekli diplomatik adİmlarİ attİk ve atmaya da devam edeceĞiz" dedi.ABD Dİşileri Bakanİ, ayrİca Washington'un DoĞu Akdeniz'de Yunanistan-Mİsİr-İsrail arasİndaki enerji işbirliĞine destek verdiĞini ve enerji piyasasasİna “serbest ekonomi kurallarİ çerçevesinde dahil olmayİ arzu ettiĞini” de sözlerine ekledi.

Haberi Payla :
DÜNYA
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim