Bugün; 02 Mays 2024, Perembe
Enflasyon Beklentilerinde Toparlanma Sürüyor
Tarih : 2024.04.19  15:58:27
TCMB Nisan ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketine göre 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 35,17'ye geriledi. Böylelikle 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi dokuz ayın en düşük seviyesini gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) düzenlediği piyasa katılımcıları anketinde enflasyon beklentilerindeki düşüş Nisan ayında da devam etti.

Piyasa katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi yüzde 35,17 oldu.

Piyasa katılımcıları anketinde Mart ayında 12 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi yüzde 36,70 olmuştu.

Ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yatay bir seyirle yüzde 44,16 olarak belirlendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonuna ilişkin beklentisi ise yüzde 36 düzeyinde. Son tahminler de piyasa katılımcılarının TCMB'ye göre yıl sonunda enflasyonu daha yüksek bir seviyede öngördüğüne işaret etti.

Nisan anketinde 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi ise yüzde 22,67'den yüzde 22,05'e geriledi.

Faizde artış beklenmiyor

Nisan anketinde Nisan ayı sonuna ilişkin politika faizi olan TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 50 seviyesinde belirlendi.

 

TCMB politika faizini seçimlerden önce gerçekleştirdiği son toplantıda yüzde 50 seviyesine çıkarmıştı. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 25 Nisan'da yapılacak. Anket sonuçları piyasa katılımcılarının Nisan'da politika faizinde değişiklik beklemediğini gösterdi.

Dolar/TL  beklentisi geriledi

Anket katılımcılarının yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 40,53 TL iken, bu anket döneminde 40,01 TL oldu. Böylelikle bu yıl ilk kez ankette dolar/TL beklentisi bir önceki aya göre düşmüş oldu.

12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,79 TL iken, bu anket döneminde 42,47 TL olarak gerçekleşti.

Büyüme beklentisi değişmedi

Katılımcıların 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak kaydedildi.

2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,8 iken, bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak belirlendi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim