Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
İran’da M. Amini Gösterileri Giderek şiddetini Artİyor
Tarih : 2022.09.24  15:43:28
İran'da 22 yaşİndaki Mahsa Amini'nin “başörtüsünü düzgün takmadİĞİ” gerekçesiyle gözaltİna alİndİktan sonra hayatİnİ kaybetmesiyle başlayan protesto dalgasİ giderek şiddetleniyor.

İran’da 22 yaşİndaki Mahsa Amini’nin Tahran’da “başörtüsü kurallarİna uymadİĞİ” gerekçesiyle gözaltİna alİndİktan sonra hayatİnİ kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler ülkenin dört bir yanİna yayİlarak giderek şiddetleniyor.

Ülkenin birçok kenti ve başkent Tahran’da devam eden gösterilerde can kaybİ hİzla artarken, İranlİlar ülkede yİllardİr birçok insan haklarİ ihlalinden sorumlu tutulan paramiliter milis teşkilatİ Besic Güçleri'nin Kum kentindeki merkezini basarak binayİ ateşe verdi. Kentte olaylarİn kontrolde çİktİĞİ ve göstericilerle güvenlik güçleri arasİnda şiddetli çatİşmalar yaşandİĞİ bildirildi.

Göstericiler birçok kentte de halka sokaĞa çİkma çaĞrİsİ yaptİ. Özellikle Mahsa Amini'nin memleketinin de bulunduĞu Kurdistan eyaletinde gösteriler giderek büyüyor. Polisin bazİ yerlerde göstericilere ateş açtİĞİ görüntüler de internet kİsİtlamalarİna raĞmen sosyal medyada yayİlİyor.

Dünyanİn birçok kentinde kadİnlar saçlarİnİ keserek İran’daki eylemlere destek veriyor.

‘ÖLÜ SAYISI 50’Yİ AşTI’

80'den fazla kente yayİlan olaylarda ölü sayİsİyla ilgili farklİ bilgiler olsa da insan haklarİ örgütleri can kaybİnİn 50'yi aştİĞİnİ belirtti. Ölenler arasİnda güvenlik güçleri de bulunuyor.

Bu arada aralarİnda öĞrencilerin de olduĞu çok sayİda kişinin gözaltİna alİndİĞİ bildirildi. Yetkililer, ülkenin kuzeydoĞusundaki Gilan eyaletinde 60’İ kadİn 739 kişinin gözaltİna alİndİĞİnİ duyurdu.

İran Cumhurbaşkanİ İbrahim Reisi ise protestolarda kamu güvenliĞini tehdit eden göstericilerle kararlİ şekilde mücadele edilmesi gerektiĞini söyledi.

Kadİnlarİn başörtüsü takmasİnİn zorunlu olduĞu İran'da, 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafİndan gözaltİna alİndİktan sonra komaya girerek hastaneye kaldİrİlan Amini’nin 16 Eylül’de yaşamİnİ yitirmesi ülkede ve uluslararasİ toplumda büyük tepkiye yol açmİştİ.

Genç kadİnİn babasİ, görgü tanİklarİnİn, kİzİnİn polis gözetiminde dövüldüĞünü anlattİĞİnİ söylerken, İran makamlarİ bu iddiayİ reddediyor.

 

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim