Bugün; 20 Nisan 2024, Cumartesi
Putin ve ErdoĞan Akkuyu Santrali İçin Anlaştİ
Tarih : 2022.09.17  15:44:06
Akkuyu'da nükleer santral inşaatİnda yaşanan kriz dün Putin ile ErdoĞan arasİndaki zirvede ele alİndİ. İki lider, Türk inşaat şirketi IC İçtaş'İn projeye dönüşü konusunda anlaştİ.

Akkuyu Nükleer Güç (ANG) Santrali’nde, Türk şirket ile devam etme kararİ alİndİ.

Bloomberg’den Fİrat Kozok ve Taylan Bilgiç’in bir Türk yetkiliye dayandİrdİĞİ habere göre, Rusya Devlet Başkanİ Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanİ Tayyip ErdoĞan IC İçtaş şirketinin 20 milyar dolarlİk projeye yeniden dönüşü konusunda dünkü zirvede anlaşmaya vardİ.

Rus Interfax haber ajansİ da “Türkiye’deki Akkuyu nükleer güç santrali inşaatİndaki tüm sorunlar çözüldü” bilgisini paylaştİ.

26 TEMMUZ’DA SÖZLEşME İPTAL EDİLMİşTİ

Mersin’de inşasİ devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Rusya tarafİ, Türkiye’den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satİn alma ve inşaat anlaşmasİnİ 26 Temmuz’da iptal etmişti.

şirketin 30 Temmuz’da üç Rus ortak tarafİndan kurulan TSM Enerji adlİ şirketle devam edeceĞi ifade edilmiş, konu yerli ortaĞİn itirazİ üzerine iki ülke arasİnda en üst düzeyde görüşmelere taşİnmİştİ.

Son olarak varİlan uzlaşma ile Rus ve Türk şirket arasİnda müzakereler devam ederken Rusya Devlet Başkanİ Vladimir Putin'in ikili arasİndaki anlaşmaya onay verdiĞi ifade edildi.

Sözleşmede ‘proje şirketi’ olarak anİlan firma, bugün Akkuyu Nükleer A.ş. olarak anİlan şirket. Yaklaşİk 7,2 milyar TL sermayeye sahip şirketin 5 Rus hissedarİ var.

Akkuyu Nükleer Aş internet sitesindeki bilgilere göre şirketin bugünkü hissedarlarİ Rusya Federasyonu Hükümetinin ilgili kararnamesiyle yetkilendirilen şirketlerden oluşuyor.

Türkiye’deki resmi kayİtlarİna Akkuyu NGS Elektrik Üretim Aş adİyla Aralİk 2010’da kurulan şirketin 5 kurucu ortaĞİ da Rus şirketlerdi.

şirketin açİklamasİna göre IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer Aş ile direkt hiçbir sözleşmenin tarafİ deĞil. Anlaşma Rus Titan-2 şirketiyle beraber kurulmuş olan Titan 2 IC İçtaş A.ş ve Akkuyu Nükleer Aş. arasİnda imzalandİ.

Akkuyu NGS inşaat projesi, dünyada ‘Yap, İşlet, Sahip Ol’ modeliyle inşa edilen ilk NGS projesi olarak tanİmlanİyor. Rosatom Devlet Kuruluşu’nun projedeki payİ yüzde 99.2.

Projenin toplam maliyeti, yaklaşİk 20 milyar dolarİ seviyesinde.

İki hafta önce dördüncü reaktör ünitesinin temeli atİlan nükleer tesisin, 4 bin 800 megavatlİk kapasiteye sahip olmasİ amaçlanİyor.

Haberi Payla :
SİYASET
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim