Bugün; 16 Nisan 2024, Sal
Bilim Kurulu Üyesin Prof. Özlü'den Omicron Açİklamasİ
Tarih : 2022.01.16  15:56:55
''Omicron şimdi gördüĞümüz gibi hafif seyrederse ölümcül olmazsa hastanelerde doluluk oluşturmazsa çok sayİda kişinin baĞİşİklİk hale gelmesine ve süreĞen bir hastalİĞa dönüşebilir."

SaĞlİk BakanlİĞİ Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ilk olarak Güney Afrika'da görülen ve kİsa sürece onlarca ülkeye yayİlan koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantİna ilişkin önemli deĞerlendirmelerde bulundu.

Sportif müsabakalarda virüsün bulaşma açİsİndan risk taşİdİĞİnİ söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Bütün takİmlara baktİĞİmİzda her takİmda çok sayİda oyuncu pozitif çİktİ. Futbol dİşİndaki diĞer sportif müsabakalar da bulaşma açİsİndan risk taşİyor. Çünkü sportif müsabakalarda yarİş var. Yani kİran kİrana yarİş yapİyorsunuz. Mesafeyi korumanİz mümkün deĞil. Mücadele var. O mücadele ortamİnda bulaşma riski yüksek. Gerek maçlarda gerek antrenmanlarda bu risk var.

Oyuncular ve oradaki destek ekibi arasİnda yayİlİyor. Seyirciler için de hani aynİ şey geçerli. Çünkü tribünde coşku var, insanlar slogan atİyorlar. Kalabalİk, yan yanalar mesafeyi koruyamİyorlar. Maske kullanmayanlar var. Dolayİsİyla bulaşma riski oralarda yüksek. Yani mesafenin korunmasİ, maske takİlmasİ. Hani bunlar önemli. Açİk havada da olsa bunlar önemli tabii” diye konuştu.

‘HASTALIĞI GEÇİREREK BAĞIşIKLIK SAĞLAMIş OLACAKLAR’

Omicronun çok hİzlİ yayİlmasİyla çok sayİda hastalanan kişide baĞİşİklİk oluşturacaĞİnİ belirten Prof. Dr. Özlü, şöyle konuştu:

"Yeni varyantİn çok daha hİzlİ yayİlmasİ, çok sayİda kişiyi hastalandİrmasİ, onlarda bir baĞİşİklİk oluşturacak. Aşİ yaptİrmamİş ya da aşİya ulaşamamİş ülkeleri düşünürseniz pek çok yoksul ülkede aşİya ulaşİlamİyor ya da aşİya ulaşİlan ülkelerde de hani aşİ yaptİrmak istemeyenler var. Onlar da bu şekilde hastalİĞİ geçirerek baĞİşİklİk kazanmİş olacaklar gibi duruyor.

EĞer aĞİr bir hastalİĞİ oluşturmazsa şimdi gördüĞümüz gibi hafif seyrederse ölümcül olmazsa hastanelerde doluluk, yoĞunluk oluşturmazsa bu dalga sonuç itibarİyla çok sayİda kişinin baĞİşİklİk hale gelmesine neden olabilir ve önümüzdeki süreçte pandemide İlİmlİ hale dönüşme ya da süreĞen bir hastalİĞa dönüşme durumu olabilir. Umarİm böyle olur. Bu senaryolardan ve olasİlİklardan bir tanesi. Böyle olacak diyemem ama böyle olabilir. Tabii kötü senaryo da var. Çok sayİda kişinin hastalanmasİ, hastanelerin dolmasİ, ölümlerin artmasİ. Böyle beklentiler de var. Umarİm bu kötü senaryo gerçekleşmez.”


Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim