Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Emekli Olmak İsteyenlere 1 Kasİm Uyarİsİ!
Tarih : 2021.10.20  16:53:49
Vergi ve SGK prim borçlarİnİn yeniden yapİlandİrİlarak, prim borcu nedeniyle sigortalİlİk süreleri durdurulanlara saĞlanan avantajlİ ihya başvuru süresi ise 1 Kasİm 2021 tarihinde sona eriyor.

Vergi ve SGK prim borçlarİnİn yeniden yapİlandİrİlarak peşin ya da taksitle ödenmesine ilişkin başvuru süresi 30 Eylül'de sona ermişti.

4/b (BaĞ-Kur) prim borcu nedeniyle sigortalİlİk süreleri durdurulanlara saĞlanan avantajlİ ihya (canlandİrma) başvuru süresi ise 1 Kasİm 2021 tarihinde sona eriyor.

FIRSATI KAÇIRMAYIN

Sözcü gazetesinden Sezgin Özcan'İn haberine göre, durdurulan sigortalİlİk sürelerinin tamamİ, daha sonra sigortalİ ya da hak sahipleri tarafİndan, talep tarihindeki asgari ücretten az olmamak üzere belirlenecek prime esas kazanç tutarİ üzerinden yüzde 34.5 oranİnda hesaplanan prim tutarİ ödenerek canlandİrİlabiliyor, yani yeniden kazanİlabiliyor.

7326 sayİlİ Yasa'nİn saĞladİĞİ avantaj ise durdurulan sigortalİlİk süreleri için ödenecek primlerin, sigortalİlİk süreleri durdurulmamİş gibi deĞerlendirilerek ödenmesine imkan saĞlamasİ.

Bu baĞlamda, 4/b kapsamİnda tescilleri yapİldİĞİ halde prim borçlarİ nedeniyle sigortalİlİk süreleri durdurulmuş olanlar, durdurulan sigortalİlİk süreleri için ödeyecekleri primlerin sigortalİlİk süreleri durdurulmamİş gibi deĞerlendirilerek, Yİ-ÜFE aylİk deĞişim oranlarİ esas alİnarak hesaplanmasİnİ talep edebilecekler. Borcun ilgili olduĞu döneme baĞlİ olarak da yüzde 70'lere varan avantaj saĞlanmasİ mümkün olabilecek.

BAşVURU VE ÖDEME SÜRESİ

Avantajlİ ihya hükümlerinden yararlanabilmek için 1 Kasİm 2021 (bu tarih dahil) (31 Ekim 2021 tarihi hafta sonuna denk geldiĞinden) tarihine kadar başvurmak gerekiyor. Başvurular e-devlet üzerinden yapİlabiliyor. Vefat edenlerin yakİnlarİ da avantajlİ ihya için başvurabiliyor.

7326 sayİlİ Yasa hükmüne göre, hesaplanan borcun tamamİnİn ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gerekiyor. Buradaki ilk taksit ödeme süresi, 7326 sayİlİ Kanun kapsamİnda yapİlandİrİlan SGK borçlarİ için öngörülen ilk taksit ödeme süresi.

BilindiĞi üzere 7326 sayİlİ Kanun'dan yararlanmak için öngörülen ve 31.8.2021 tarihinde sona eren bazİ başvuru, bildirim ve beyan süreleri ile bu başvuru, bildirim ve beyana ilişkin ilk taksit ödeme süreleri 4420 sayİlİ Cumhurbaşkanİ Kararİ ile birer ay uzatİlmİştİ.

Bu baĞlamda, başvuru için kanunda öngörülen başvuru süresi uzamadİ. Ancak ödeme süresi olarak belirtilen SGK borçlarİna ilişkin ilk taksit ödeme süresinin bir ay uzatİlmasİna baĞlİ olarak, ihyaya ilişkin hesaplanan prim borçlarİ da 30 Kasİm 2021 tarihine kadar ödenebilecek.

KREDİ İMKANI VE EMEKLİLİK

Emeklilik için prim günü eksiĞi olan ve ihya edeceĞi sigortalİlİk süreleri ile emekliliĞe hak kazananlara, SGK ile yapİlan protokol gereĞi kamu bankalarİ 36 ay vadeli kredi veriyor. Kredinin aylİk faizi yüzde 1.55 olup, taksitleri baĞlanacak emekli aylİĞİndan kesilerek ödenecek.

Bu baĞlamda, durdurulan sigortalİlİk sürelerini ihya ederek emeklilik şartlarİnİ saĞlayanlarİn, hemen emeklilik başvurusunda bulunmalarİ ve emekli aylİĞİ baĞlanmasİ mümkün olabilecek.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim