Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
Yeni Dolandİrİcİlİk Yöntemi: Robot ÇaĞrİlar
Tarih : 2021.10.03  16:53:33
Siber Güvenlik Uzmanİ Dr. Ahmet Naci Ünal, “Sahte aramalarda sorulan sorular cevaplandİrİldİĞİnda kişisel verileriniz dolandİrİcİlarİn eline geçmiş olur” dedi.

Siber güvenlik kuruluşu ESET’in paylaştİĞİ bir araştİrmaya göre, özellikle pandemi sonrasİ robot çaĞrİlarda artİş yaşandİ. Her 5 kişiden 1'i Covid-19 ile ilgili otomatik sahte arama aldİ. Robot çaĞrİlarla dolandİrİcİlİk riskine dikkat çeken Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siber Güvenlik Merkezi Koordinatörü ÖĞr. Üyesi Dr. Ahmet Naci Ünal, önlem almak için uyarİlarda bulundu.

DOLANDIRICILIK NASIL YAPILIYOR?

Çeşitli numaralardan aranarak farklİ işlem gruplarİna göre kişileri rakamlara yönlendirdiklerini aktaran Dr. Ünal, “Bizler de bu rakamlarİ rahatlİkla tuşluyoruz. Kötü amaçlİ insanlar bu uygulamanİn da içine sİzmayİ başarmİş durumda. Kendi tasarladİklarİ birtakİm programlarla gerçek çaĞrİ merkezinden geliyormuşçasİna bize bazİ mesajlar gönderiyorlar. Resmi şirketlerden mesaj aldİĞİmİzİ sanİyoruz. İşlemlerinizi kolaylaştİrmak için kimlik kartİnİza ihtiyaçlarİ olduklarİnİ söylüyorlar. EĞer tereddüt ediyorsanİz bir rakamİnİ tuşlayİn diyorlar. Bir rakamİnİ tuşladİĞİnİzda ve kimlik numaramİzİ söylediĞimiz anda bilgileri kendi kayİtlarİna alİyorlar. Banka hesap numaranİzİ ya da kişiye ait başka verileri sorabilirler. Sorduklarİ bilgileri verirseniz birçok bilginizi almİş olurlar” diye konuştu.

KENDİ SESLERİNİ KÖTÜ AMAÇLI KULLANIYORLAR

Kişisel verilere ulaşarak elde edilen bilgilerin kötü amaçlİ kullanİldİĞİnİ belirten Dr. Ünal, “Günümüzde ileri düzeyde yapay zeka tekniklerinin kullanİldİĞİ ses kopyalama programlarİ var. Bizim ses tanİmlama olarak adlandİrdİĞİmİz kişinin ses işaretlerini birebir kayİt ediyorlar. Birtakİm özel programlarla söylemediĞiniz cümleler sanki söylüyormuş gibi tekrar ettiriliyor. Bunu yaparken de biyometrik verileri kullanİyorlar. Biyometrik veriler göz rengi, parmak izi ve ses tonu gibi kişiye has olan verilerdir. Bu verileri güvenlik amaçlİ olarak pek çok yerde kullanİyoruz. Dolandİrİcİlar kendi ürettikleri sesi kişinin sesine benzeyen mesajlarla kötü amaçlİ olarak kullanabiliyor” ifadelerini kullandİ.

YAPILMASI GEREKENLER

Telefona şüpheli bir çaĞrİ geldiĞi zaman ‘evet’ ya da ‘hayİr’ gibi net cümleler sarf edilmemesi gerektiĞini vurgulayan Dr. Ahmet Naci Ünal,  “TanİmadİĞİnİz numaradan gelen çaĞrİlara herhangi bir ses vermeyin. Önce karşİ taraf konuşsun karşİ tarafİn insan olduĞunu anlayİn. EĞer insan deĞil ve ses vermiyorsa telefonu hemen kapatİn. BaĞlanİrsanİz karşİ taraf sizin rakamlara basmanİzİ isterse rakamlara dokunmadan telefonu kapatİn. şüphelendiĞiniz anda bankayla iletişime geçerek bu tür çaĞrİlar almak istemediĞinizi belirtiniz. Karşİmİzda insan olduĞunda da tehlike bitmiyor. Dolandİrİcİlar birtakİm sosyal mühendislik özelliklerini kullanarak sosyal medyadaki paylaşİmlarİnİz aracİlİĞİyla kendi verilerinizi size karşİ kullanarak sözlü olarak birtakİm yaptİrİmlar isteyebilirler. Özel işlemlerinizi telefonla yapmak yerine bankaya giderek halledebilirsiniz” dedi.

BU YÖNTEMLE DOLANDIRICILIK SEKTÖR HALİNE GELDİ

Akİllİ telefonlarİ akİllandİranİn içerisindeki uygulamalar olduĞunu kaydeden Dr. Ünal, “Bu uygulamalar yüklenirken bizlere birçok şey söylüyor. Mikrofona, rehbere, fotoĞrafa ve birçok şeye ulaşmak istiyor. Bize gelen bilgileri okumak yerine hepsini onaylİyoruz. Kendimize ait birçok özelliĞi paylaşİma açmİş oluyoruz. Herhangi bir şeyden bahsediyorsunuz, bir anda ilgili reklamlar gelmeye başlİyor. Ancak asİl sorun dolandİrİcİlar sizi dinlemeye başlamİşlarsa bu sefer sizin sesinizi de kaydediyor. Hiçbir zaman söylemediĞiniz cümleleri paylaşİp sizin aleyhinize bir takİm şeyler yapabiliyorlar. Kişilerin ismini kullanarak bir takİm hesaplara para yatİrİlmasİnİ ve yardİm edilmesini saĞlamİş oluyorlar. Kişisel verilerimizi özellikle sosyal medya üzerinden paylaşmamalİyİz. Dolandİrİcİlİk programİnİ yazan insanlar var. Bu yazİlİmlarİ belirli insanlara satanlar var. Bu durum bir sektör haline geldi. İnsanlar dijital dünyada artİk her hareketlerine dikkat etmeli” diye konuştu.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim