Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Suya Göre Tarİmsal Üretim Dönemi
Tarih : 2021.09.14  17:10:17
Tarİm ve Orman BakanlİĞİ, kuraklİĞİn önüne geçebilmek amacİyla suya göre üretim planlanmasİ yapİlacaĞİnİ duyurdu. Buna göre, daha az su tüketen bitkiler teşvik edilecek.

Tarİm ve Orman BakanlİĞİ, iklim deĞişikliĞi ve kuraklİĞİn olumsuz etkilerini azaltmak için, suya göre üretim planlamasİ yapİlacaĞİnİ, bu kapsamda daha az su tüketen bitkilerin teşvik edileceĞini duyurdu.

Tarİm ve Orman Bakanİ Bakir Pakdemirli, “Yeraltİ su kullanİmİnİ azaltmaya ve daha az su tüketen bitkilerin üretimini artİrmaya yönelik destekleme modelleri oluşturuluyor” dedi.

MISIRA DESTEK YOK, MERCİMEK VE NOHUTA VAR

Bakanlİktan yapİlan yazİlİ açİklamada, suya göre üretim planlanmasİ yapİlarak, daha az su tüketen bitkilerin teşvik edileceĞi ve su tüketimini azaltan uygulamalarİn destekleneceĞi kaydedildi.

Ayrİca, bakanlİkça yer altİ sularİnİn yetersiz seviyede ve su kİsİtİnİn olduĞu havzalarİn belirlendiĞini, bu havzalarda su tüketimi yüksek olan mİsİr gibi ürünler yerine, su tüketimi az olan bitkileri yaygİnlaştİracak tedbirlerin alİndİĞİ belirtildi.

Bu kapsamda, su kİsİtİ olan tarİm havzalarİnda damla sulama yapmayan dane mİsİr üreticilerine fark ödemesi desteĞinin ödenmeyeceĞi, buna karşİlİk bu havzalarda daha az su tüketen mercimek veya nohut yetiştiren çiftçilere ilave yüzde 50 fark ödemesi desteĞi, yem bezelyesi, fiĞ, macar fiĞi, burçak ve mürdümük eken çiftçilere ise ilave yüzde 50 yem bitkileri üretim desteĞi ödeneceĞi açİklandİ.

YÜKSEK DÜZEYDE TASARRUF HEDEFİ

Açİklamada görüşlerine yer verilen Bakan Pakdemirli, sulama suyunda tasarruf tedbirlerini almaya devam ettiklerini belirtti.

Pakdemirli, “Tarla içi geliştirme hizmetlerinin yerine getirilmesi gibi sulama açİsİndan önemli altyapİ çalİşmalarİnİn tamamlanmasİ ve kapalİ sulama sistemlerine geçişle birlikte sulama suyunda çok yüksek düzeyde tasarruf saĞlanacaktİr” dedi.

“Arazi toplulaştİrma projelerinin sulama projeleri ile uyumlu şekilde yapİlmasİna devam edilmesi gibi uygulamalar da su verimliliĞimizi artİracak” diyen Pakdemirli, “Borulu sistemler ve bu sistemlerle tasarlanan proje alanlarİnda yaĞmurlama ve damla sulama yöntemlerinin uygulanmasİ daha fazla alanİn sulanmasİna imkân saĞlayacak ve ilave sulanan alanlar ile ulusal ekonomiye daha fazla katkİ sunulacak” diye konuştu.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim