Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Merkez Bankasİndan Bir Ters Köşe Daha!
Tarih : 2020.10.22  16:59:39
Merkez Bankasİ, geç likidite penceresi faizini 150 baz puan artİrarak yüzde 14,75'e yükseltti. Dolar/TL'de 7,97 seviyeleri görüldü.

Eylül toplantİsİnda gerçekleştirdiĞi 200 baz puanlİk faiz artİşİyla piyasalarİ şaşİrtan Merkez Bankasİ, ekim ayİnda da 'ters köşe' yaptİ. Güçlü faiz artİşİnİn devam edeceĞi düşünülürken, Merkez Bankasİ, politika faizini deĞiştirmeyerek yüzde 10,25'te sabit bİraktİ. 

Buna karşİn TCMB, sİkİlaştİrma adİmlarİnİn üst sİnİrİnİ belirleyen geç likidite penceresi (GLP) faizini yüzde 13,25'ten yüzde 14,75'e yükseltti. Merkez Bankasİ, para politikasİ operasyonel çerçevesinde deĞişikliĞe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak borç verme faiz oranİ ile gecelik borç verme faiz oranİ arasİndaki farkİn 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verildiĞini bildirdi. İlgili fark daha önce 150 baz puan idi.

Bu karar TCMB'nin politika faizini artİrmadan likidite adİmlarİyla piyasalardaki faizleri daha fazla yükseltebileceĞine işaret ediyor. Karar TCMB'nin yapabileceĞi sİkİlaştİrmanİn üst limitini 150 baz puan artİrİyor.

TCMB'nin aĞİrlİklİ ortalama fonlama maliyeti dün itibarİyla yüzde 12,52 seviyesinde. Bugünkü PPK kararİ öncesi fonlamanİn gidebileceĞi üst nokta yüzde 13,25 idi. PPK sonrasİ ise bu rakam da yüzde 14.75 olacak. GLP repo/depo piyasalarda ana fonlama aracİ olarak kullanİlmasa da likidite adİmlarİnİn son seviyesini belirlemede belirleyici konumda.

Açİklamada öne çİkanlar:

• Ticari ve tüketici kredilerinde görülen normalleşme trendi daha belirgin hale geldi.

• Pandemiye baĞlİ destekleyici politikalarİn aşamalİ olarak kaldİrİlmasİyla ithalatta beklenen yumuşama başladİ.

• Mal ihracatİndaki güçlü toparlanma, görece düşük emtia fiyatlarİ ve reel döviz kurunun seviyesi cari işlemler dengesini destekleyecektir.

• Enflasyon öngörülenden daha yüksek bir yol izledi.

• Enflasyon beklentilerini ve enflasyon görünümüne yönelik riskleri kontrol altİna almak için atİlan para politikasİ ve likidite yönetimi adİmlarİnİn ardİndan finansal koşullarda önemli ölçüde sİkİlaşma saĞlanmİştİr.

• PPK, likidite yönetiminde esnekliĞi artİrİrken politika faizini deĞiştirmeyerek enflasyon görünümünde önemli bir iyileşme gösterene kadar likidite önlemlerine devam etme kararİ aldİ.

• Enflasyondaki düşüş sürecinin hedeflenen patika ile takip edilmesi, temkinli bir parasal duruşun sürdürülmesini gerektirmektedir.

"Likidite tedbirleri devam edecek"

PPK sonrasİ yapİlan deĞerlendirme şöyle: Küresel ekonomide, ülkelerin attİĞİ normalleşme adİmlarİyla üçüncü çeyrekte kİsmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarİnİ sürdürmektedir. Salgİn hastalİĞİn sermaye akİmlarİ, finansal koşullar, dİş ticaret ve emtia fiyatlarİ kanalİyla oluşturmakta olduĞu küresel etkiler yakİndan takip edilmektedir.

İktisadi faaliyetteki toparlanma devam etmektedir. Son dönemde atİlan politika adİmlarİyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eĞilimi belirginleşmiştir. Salgİn tedbirleri kapsamİnda uygulanan destekleyici politikalarİn kademeli olarak geri alİnmasİyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladİĞİ görülmektedir. Mal ihracatİndaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarİnİn görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.

Güçlü kredi ivmesiyle ekonomide saĞlanan hİzlİ toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altİna alİnmasİ ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sİnİrlanmasİ amacİyla para politikasİ ve likidite yönetimi kapsamİnda atİlan adİmlarla finansal koşullarda belirgin bir sİkİlaşma saĞlanmİştİr. Bu doĞrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasİyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliĞin arttİrİlmasİna ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme saĞlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyon sürecinin yeniden tesis edilmesinin, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşaĞİ gelmesi ve ekonomideki toparlanmanİn güç kazanmasİ açİsİndan büyük önem taşİdİĞİnİ deĞerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasİndaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eĞilime dair göstergeler dikkate alİnarak enflasyondaki düşüşün sürekliliĞini saĞlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankasİ fiyat istikrarİ ve finansal istikrar amaçlarİ doĞrultusunda elindeki bütün araçlarİ kullanmaya devam edecektir.

Açİklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceĞe yönelik politika duruşunu deĞiştirmesine neden olabileceĞi önemle vurgulanmalİdİr."

 
Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim