Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Financial Times'tan Türkiye'ye Uyarİ!
Tarih : 2020.08.03  17:26:19
Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, korona virüsün turizm üzerindeki etkisinin Türkiye ekonomisinde sert bir şekilde hissedileceĞi uyarİsİnda bulundu.

T24'ün Britanya merkezli ekonomi gazetesi Financial Times'tan aktardİĞİ habere göre, korona virüsün turizm sektörü üzerindeki etkisinin Türkiye ekonomisinde sert bir şekilde hissedilecek.

Laura Pitel imzasİyla yayİmlanan "ErdoĞan hİzlİ iyileşme konusunda kumar oynarken Türkiye rezervlerini bitiriyor" başlİklİ makalede ülkenin turizm sektörünün zorda olduĞu ve yatİrİmcİlarİn "kaçİştİĞİ" ifade edildi. 

"ANKARA KRİZİ ÖNLEMEK İÇİN MİLYARLAR HARCADI"

Pitel, Ankara'nİn bu şartlar karşİsİnda yeni bir döviz krizini önlemek için milyarlar harcadİĞİnİ yazdİ.

FT, Türkiye'nin krizdeki ekonomik yaklaşİmİnİ "yüksek riskli" olarak nitelendirirken, "hİzlİ iyileşme" yönünde atİlan adİmlarİn kumar olduĞunu ifade etti.

Makalede, "Korona virüs pandemisinin turizmde yarattİĞİ çöküntü, ülkenin finanslarİnda bir açİĞa neden oldu. Yabancİ yatİrİmcİ geçtiĞimiz 12 ayda yerel para birimi cinsinden tahvillerde ve hisselerde 13 milyar dolar büyüklüĞünde satİş yaparak çİktİ." yorumu yer aldİ.

Societe Generale stratejisti Phoenix Kalen, "EĞer Korona virüsün etkilerinin göreceli olarak çabuk kaybolacaĞİnİ düşünüyorsanİz bu uygun bir strateji. İlk aşamada çok maliyetli olsa da bu zorlu periyotu atlatabilmeniz için size zaman kazandİrİyor." dedi. 

"UÇURUMDAN YUVARLANMAMAYA ÇALIşIYOR"

Ancak Kalen, senaryo Türkiye'nin öngördüĞü gibi gitmezse ve turizm ile ihracattan gelirler planladİĞİ zamanda tekrar artİş göstermese de ülkenin gelecekteki küresel ekonomik şoklardan daha aĞİr bir şekilde etkileneceĞini bildirdi. Kalen, "Mevcut durum 12 ay daha sürerse bu strateji sürdürülebilir olmaz. Türk yetkililer hassas bir denge kurarak uçurumdan yuvarlanmamaya çalİşİyor." deĞerlendirmesinde bulundu.

Uluslararasİ Finans Enstitüsü başekonomisti Robin Brooks, Türkiye'nin "Cari açİĞİ genişletmek, kuru dizginlemek için milyarlar harcamak ve ekonomiye ucuz kredi pompalamak gibi, daha iki yİl önce liranİn dolar karşİsİnda %30 deĞer kaybettiĞi krizi tetikleyen hamleleri tekrarladİĞİnİ." ifade etti. Habere göre liranİn o dönemki sert düşüşü, Türkiye'nin zaten borçlu durumda olan kurumsal sektörü üzerinde baskİya yol açmİş, enflasyonu tİrmandİrmİş ve resesyona sebep olmuştu.

Turizmden elde edilen gelirin ülkeye döviz girmesinin en önemli kaynaĞİ olduĞunu ifade eden Pitel, Türkiye'ye 2020'nin ilk altİ ayİnda geçen yİla kİyasla yüzde 75 daha az turist geldiĞini ifade etti. Haziran ayİnda bu düşüşün yüzde 96'yİ bulduĞu ifade edildi.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim