Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Albayrak'tan Bankalara: Milli şuur İle Hareket Edin
Tarih : 2020.06.23  17:34:20
Albayrak, normalleşme sürecinde bankalarİn bazİ eski alİşkanlİklardan kurtulmasİ ve kabuk deĞiştirmesi gerektiĞini belirterek, bankalarİn milli şuurla hareket etmelerini beklediklerini söyledi.

Türkiye Bankalar BirliĞi 63. Genel Kuruluna katİlan Hazine ve Maliye Bakanİ Berat Albayrak, konuşma yaptİ.  DeĞişim sürecinde bankalarİn bazİ eski alİşkanlİklardan kurtulmasİ ve kabuk deĞiştirmesi gerektiĞini vurgulayan Bakan Albayrak, "Kalkİnma hedefleriyle daha uyumlu bankacİlİk yapmanİzİ bekliyoruz. Bunu yerine getirirken milli bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz' dedi.

Düşük maliyetli konut kredisinden 101 bin kişi faydalandİ

Kamu bankalarİnca düzenlenen düşük maliyetli konut kredisine ilişkin de rakamlar veren Bakan Albayrak, başvuru sayİsİnİn 133 bini geçtiĞini, 101 binin üzerinde vatandaşa 25 milyar TL üzerinde tahsis yapİldİĞİnİ açİkladİ.

'AR düzenlemesinin etrafİndan dolaşmak isteyenleri duyuyoruz'

Bankalarİ, aktif rasyo düzenlemesine uymaya davet eden Bakan Albayrak, düzenlemenin etrafİndan dolanmak isteyen bankalara bundan kaçİnmasİ önerisinde bulundu. Albayrak'İn aktif rasyo hususundaki sözleri şöyle:

"Türkiye çok güçlü altyapİya kavuştu. Aktif rasyo düzenlemesinin etrafİndan dolaşmak ve rasyoyu tutturmak için işlemler duyuyoruz. Bunlardan kaçİnmak lazİm. Düzenlemelere samimiyetle uygulamak lazİm. Bazİ bankalar koordine olmuşlar ve deĞerleme şirketlerini baskİ altİna alİyorlar. Almamak lazİm.  Onlarİ yönlendirecek baĞİmsİzlİklarİna zarar verecek davranİşlardan kaçİnmak lazİm. Uzun vadeli müşteri ilişkilerine odaklanmak lazİm. Müşterilerin hassasiyetlerini dinleyelim kredi geri ödemelerinde kolaylİk saĞlanmalİ." dedi.

Yeniden yapİlandİrmalarİ hİzlandİrİn çaĞrİsİ

Bankalara yeniden yapİlandİrmalarİ çaĞrİsİ da yapan Bakan Albayrak,  "Sorunlarİ ötelemek yerine ödeme gücüne uygun yapİlandİrma oluşturmalİsİnİz. Elinizden geldiĞince adaletli destek oluyorsunuz ama hİzlanmalİyİz" dedi. 

Tüm bankalarİn ortaklİĞİnda kurulmasİ için çalİşmalar yürütülen varlİk yönetim şirketi için devlet olarak destek vereceklerini ifade eden Albayrak şunlarİ söyledi:

"Sorunlu şirketlere ait kredilerin aktarİldİĞİ tek elden tasfiye edildiĞi tüm bankalarİn ortak olacaĞİ varlİk yönetim şirketi hazİrlİĞİ yürüttüĞünüzü biliyorum. Tüm paydaşlarİn kazandİĞİ etkin ve hİzlİ çalİşan model ortaya koyabilirseniz biz de devlet olarak bu yapİya tüm desteĞi saĞlarİz. Hep birlikte üzüm yiyelim amacİmİz bu sezon başladİ bu adİmlarİ atmamİz lazİm. Net ve şeffaf şekilde düşüncelerimizi paylaşİyoruz. Bu çerçevede ortaya koyulan tüm yaklaşİmlar her adİmİn destekçisi olacaĞİmİza ben buradan söz veriyorum. Amacİmİz, bankacİlİk sektörünü bir üst lige Türkiye ile birlikte çİkarmak için hareket etmek."
 
Albayrak'İn konuşmasİnİn tüm metni şöyle: 

Normalleşme süreci dönemi özellikle en başİnda bankacİlİk sektörümüzde böyle bir toplantİda buluşmayİ önemli görüyorum. Zamanlamasİ itibariyle genel kurul pandemi nedeniyle ertelenmiş olsa da normalleşmeye denk gelmesi iyi bir tesadüf oldu. 

Dünyayİ etkisi altİna alan COVID-19 salgİnİ ile mücadelede alİnan önlemler sayesinde normalleşmeye en hazİr ekonomik açİdan en az hasarla giren ekonomi olduk. Piyasa ve ekonomide toparlanmayİ en hİzlİ saĞlamak için tüm paydaşlarla çalİşmalarİ sürdürüyoruz. 

COVID-19 öncesine yönelik göstergeler büyüme yİlİn ilk çeyreĞinde son dönemde yüzde 4,5 üzerinde gerçekleşeceĞini, sonraki dönemlerde de bu eĞilimin devam edeceĞini işaret ediyordu. İkinci çeyrekte olumsuz ekonomik görünüme raĞmen haziran önce rakamlar toparlanmaya ve güvende iyileşmeye yönelik pozitif işaretler vermeye başladİ. Bu gelişmede ekonomik altyapİnİn ve saĞlİk sisteminin güçlü olmasİ salgİnİn etkilerini önlemeye yönelik tedbirlerin alİnmasİ Türkiye'de genel karantina uygulanmamasİ firmalarİn ta kapasite olmasa da üretim ve ihracata devam etmesi mayİsta normalleşmenin yapİlmasİ etkili oldu.

54.9 olan tüketici güven endeksi mayİsta 62.5 reel güven endeksi yükseldi ekonomi güven endeksi nisanda 51.3 mayİsta 61.7 PMI 33.4 iken mayİsta 40.9 TCMB para politikasİ ve güçlü faiz indirimi yanİ sİra kamu bankalarİnİ düşük faizle verdiĞi kredilerle reel sektörü desteklemesi kredi büyümesi güçlü seyrine devam etti.

Özel bankalarİn da katİlmasİyla iktisadi faaliyetteki toparlanmayİ güçlü görmeye başlİyoruz. İvme kazanan kur etkisinden arİndİrİlmİş kredi büyümesi yüzde 27,3 seviyesinde gerçekleşti. Ticari kredilerin yİlİ 27,4 yurt içi talep ve beklentilerde iyileşmenin pozitif yönde gözlendiĞi ortaya çİkİyor.

Normalleşmenin hİz kazanmasİyla tedbirlerin etkisiyle kamu bankalarİn öncülüĞünde konut ticari taşİtlar çeşitli sektörlere yönelik kampanyalarla üzerinde çalİşmakta olduĞumuz yeni istihdam paketi ekonomide iyileşmeyi desteklemeye devam edecek.

Düşük maliyetli konut kredisi son 133 bin başvuruyu geçti. şu ana kadar 101 binin üzerinde 25 milyar liralİk tahsis edildi.  Pazar ve talep daralmalarİ sİnİrlardaki önlemler ihracat 10.8 artİş kaydetti.Nisana göre haziran ayİnİn ilk 21 gününde ihracatİmİz bir önceki yİlİn haziranİna göre yüzde 24,6 artİş gösterdi. Trendin güçlü şekilde devam ettiĞini gösteriyor. Avrupa PMI rakamlarİ ticari ortaklarİmİzda da toparlanmanİn sürdüĞünü göstermesi ihracatta da toparlanmanİn başladİĞİnİ gösteriyor.

Ertelenmiş talebin devreye girmesi ve  alİnan tedbirlerle birlikte Türkiye'nin 'V' şeklinde toparlanmayla çİkarak kİsa zamanda potansiyel büyümesine yakİnsamasİnİ bekliyoruz. Büyüme trendine baktİĞİmİzda ihracatİn yüksek katma deĞerli üretime dayalİ modeli hayata geçirmeye devam edeceĞiz.

Özellikle pandemi döneminde verdiĞimiz refleksleri çaĞrİda bulunmak istiyorum pandemi açİklarİnİ kapatacak dönemdeyiz. Yüksek aktif kalite karlİlİk saĞlİklİ görünüme sahip 2020 nisan itibariyle yİllİklandİrİlmİş özkaynak karlİlİĞİ 11,3 sermaye yeterlilik rasyosu 18,6 ile yüzde 8 olan yasal asgari sİnİrİn oldukça üzerinde. 

Türkiye ekonomi deĞişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Yeni dönem iki temel hedef var finansal istikrar ve güvenliĞi güçlendirmek. Finansal ve ekonomik altyapİsİnİ güçlendirmek ikincisi yüksek katma deĞerli üretim yoluyla ihracatİn istihdam yoluyla artİş saĞlayarak cari dengeyi güçlendirerek saĞlam temelller üzerine ekonomi inşa etmek.

DeĞişim sürecinde bankalar olarak nasİl devlet olarak bazİ şeyleri deĞiştiriyorsak bankacİlİk sektörü bankalarİn bazİ eski alİşkanlİklardan kurtulmasİ ve kabuk deĞiştirmesi gerektiĞini düşünüyorum. Kalkİnma hedefleriyle daha uyumlu bankacİlİk yapmanİzİ bekliyoruz.

Bunu yerine getirirken aldİĞİnİz kararlar sosyal toplumsal refahİnİ etkiliyor milli bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz. Ülkenin menfaati için topladİĞİnİz yerli üretimin ve ihracatİn finansmanİna istihdam oluşturucu alanlara yönlendirmelisiniz. Kİsa vadeli karlİlİk için uzun vadeli bakmİyorlar. Hİzlİ şekilde ülke kaynaklarİnİ farklİ manalarda kullanayİm motivasyonuyla hareket edilmemeli. En verimli nerede kullanİlacaksa o alanda kullanİlmalİ kaynaklar. Ülke zenginleştikçe en önce kazanacak sektör bankacİlİk sektörü.

Bir çok farklİ sektörde yatİrİmcİlarİ yönlendirecek kalitede uzman ekipler ve reel sektörü de eĞitecek yönlendirecek yön verecek ekipler oluşturmak lazİm. Krediyi saĞladİk yatİrİmcİyİ kendi haline bİrakİyoruz. Bİrakmamamİz lazİm fizibilite aşamasİnda projeleri takip etmemiz lazİm. Ortaksİnİz takip etmelisiniz. Kredi sattİm tamam o kredilerin başarİ geri dönmesi yatİrİmİn başarİlİ olmasİ tüketimde ithal yerine yerli ürünleri geçirecek sektörlere destek olunmalİ. Masanİn en önemli tarafİ sizsiniz. İthalatçİ firmalar eski sisteme geri döneriz zannediyor

Alternatif senaryolar detaylar mümkün. Çalİştİkça alternatif üretiliyor yerli üreticilerle tüketici finansmanİ anlaşmasİ yapmanİz lazİm. Yerli üretim için destek saĞlamasİ lazİm amacİna uygun kredi kullanİldİĞİndan emin olmanİz için denetim mekanizmalarİ kurmanİz takip etmeniz lazİm. 

Finansal istikrarİ tehdit eden spükelütif alanlarda kullanİlmamasİ için denetim yapmanİz lazİm. Finansal ekonomik güvenliĞin karşİsİnda görülmedik seviyede devletin piyasa gözetim kabiliyetine ulaştİ. İlgili kurumlar finansal ve istikrarİ tehdit edecek her yeye karşİ teyakküzda ve bunu yapabilecek güce sahip.

Türkiye çok güçlü altyapİya kavuştu. Aktif rasyo düzenlemesinin etrafİndan dolaşmak ve rasyoyu tutturmak için işlemler duyuyoruz. Bunlardan kaçİnmak lazİm. Düzenlemelere samimiyetle uygulamak yazİm. bazİ bankalar koordine olmuşlar ve deĞerleme şirketlerini baskİ altİna alİyorlar. Almamak lazİm.  Onlarİ yönlendirecek baĞİmsİzlİklarİna zarar verecek davranİşlardan kaçİnmak lazİm. Uzun vadeli müşteri ilişkilerine odaklanmak lazİm. Müşterilerin hassasiyetlerini dinleyelim kredi geri ödemelerinde kolaylİk saĞlanmalİ.

Faiz artİrmadan firmalarİn likidite yönetimlerini zorlaştİrmadan ekonomik aktiviteye zarar vermeden bu süreci yönetmek lazİm.

Bu dönemde empatinin daha yoĞun şekilde sergilenmesi gereken günler. Çalİşanlarİnİza müşteri memnuniyetine ve sadakatine dahayİ performans hedeflerini getirin. BDDK yeni çalİşma başlattİ. Enerjide yapmİştİk ve ödül-ceza mekanizmasİ oluşturmuştuk. Bizim de pozitif destek vereceĞimiz yapİ oluşturmak lazİm. Birbirinizle rekabet bu anlamda pozitif ayrİşacak. Başarİlİ uygulayan bankalar pozitif ayrİşacak. Müşteri şikayetlerini titizlike takip etmek çözmek lazİm.

Yeniden yapİlandİrmalarİ hİzlandİrİn çaĞrİsİ

Yeniden yapİlandİrmalarİ hİzlandİrmalİsİnİz. Sorunlarİ ötelemek yerine ödeme gücüne uygun yapİlandİrma oluşturmalİsİnİz. Elinizden geldiĞince adaletli destek oluyorsunuz ama hİzlanmalİyİz. Sorunlu şirketlere ait kredilerin aktarİldİĞİ tek elden tasfiye edildiĞi tüm bankalarİn ortak olacaĞİ varlİk yönetim şirketi hazİrlİĞİ yürüttüĞünüzü biliyorum. Tüm paydaşlarİn kazandİĞİ etkin ve hİzlİ çalİşan model ortaya koyabilirseniz biz de devlet olarak bu yapİya tüm desteĞi saĞlarİz. Hep birlikte üzüm yiyelim amacİmİz bu sezon başladİ bu adİmlarİ atmamİz lazİm.

Net ve şeffaf şekilde düşüncelerimizi paylaşİyoruz. Bu çerçevede ortaya koyulan tüm yaklaşİmlar her adİmİn destekçisi olacaĞİmİza ben buradan söz veriyorum. Amacİmİz, bankacİlİk sektörünü bir üst lige Türkiye ile birlikte çİkarmak için hareket etmek.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim