Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Koronada İhtiyaç Kredisi Kullananlar 8 Kat Arttİ
Tarih : 2020.06.16  17:41:55
TBB verilerine göre, nisan ayİnda 920 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullandİ. Önceki dönemde bu rakam aylİk ortalama 120 bin kişiydi.

Kredi faizlerinde son dönemde yaşanan hİzlİ düşüş ve başta kamu bankalarİ olmak üzere bankalarİn açİkladİklarİ kampanyalar özellikle ihtiyaç kredileri tarafİnda etkisini yoĞun hissettiriyor. Öyle ki, Türkiye Bankalar BirliĞi'nin (TBB) son açİkladİĞİ ve 2020 Nisan ayİnİ kapsayan rapora göre, ihtiyaç kredilerine olan yoĞun ilgi dikkat çekiyor. Rapora göre, nisan ayİnda bankalar ve banka dİşİ finansal kuruluşlar tarafİndan kullandİrİlan bireysel krediler yüzde 21 artarak 664 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 48’ini ihtiyaç kredileri, yüzde 33’ünü konut kredileri, yüzde 16’sİnİ kredi kartlarİ ve yüzde 4'ünü taşİt kredileri oluşturdu. 2019 nisan ayİnda 229 milyar TL olan ihtiyaç kredisi stoĞu 2020 yİlİnİn aynİ ayİnda 326 milyar TL'ye yükseldi. İhtiyaç kredilerinin toplam krediler içindeki payİ yüzde 9.8 olurken, bu segmentte takipteki kredi oranİ ise yüzde 7.7 olarak gerçekleşti. Raporda en çok dikkat çeken nokta ise nisan ayİnda 920 bin kişinin ilk defa ihtiyaç kredisi kullanmİş olmasİ. Son 12 aylİk dönemde aylİk ortama 120 bin kişinin ihtiyaç kullanİldİĞİ dikkate alİndİĞİnda, rakamlar nisan ayİnda yaklaşİk 8 kat artİşa işaret ediyor.

YÜZDE 0.49 FAİZLİ KAMU BANKALARININ PAKETİ ETKİLİ OLDU

Bankacİlara göre, nisan ayİnda ihtiyaç kredisi kullananlarİn sayİsİnda yaşanan bu sert artİşta en önemli etkenlerden biri kamu bankalarİnİn 1 Nisan itibarİyla başlattİĞİ düşük faizli destek paketi. BilindiĞi gibi, kamu bankalarİ, 1 Nisan itibarİyla, aylİk geliri 5 bin lira ve altİnda olan bireysel müşterilere 10 bin liraya kadar, 6 ayİ ödemesiz dönemli, 36 aya kadar vadeli kredi uygulamasİnİ devreye almİştİ. Söz konusu kredinin aylİk faizi ise yüzde 0.49'du. Bloomberg HT'ye konuşan üst düzey bankacİlar, bu dönemde ihtiyaç kredileri tarafİnda özel bankalarda bir düşüş gözlemlenirken, kamu bankalarİnda ciddi bir patlama olduĞu yorumunda bulundular.

BELİRSİZLİK VE GELİR KAYBI DA BAşVURULARI ARTTIRDI

Bankacİlara göre ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayİsİndaki artİşİn diĞer iki nedeni ise belirsizlik ve gelir kaybİ. Nisan ayİnda geleceĞe yönelik beklentilerde çok ciddi bir belirsizlik olduĞunu hatİrlatan bankacİlar, "O dönemde koronavirüs salgİnİ nedeniyle ciddi bir panik ve kaygİ vardİ. İnsanlar genelde bu tip ciddi belirsizlik dönemlerinde kendilerini güvende tutmak adİna bu tarz kredi kullanİmlarİna yönelebiliyorlar. Nisanda ihtiyaç kredisi başvurusu yapan kişi sayİsİnİn artmasİnda bu da etkili" deĞerlendirmesinde bulundular. Bankacİlara göre, salgİn nedeniyle oluşan iş ya da gelir kayİplarİ da kredi kullanan kişi sayİsİnda yaşanan artİşİn bir diĞer nedeni. Bankacİlar, mayİs verilerinde de bu kredi başvurusu da kullanİmİnda artİşlarİn sürmesini bekliyor.

BİREYSEL KREDİ MÜşTERİ SAYISI 32.4 MİLYON Kİşİ OLDU

Nisan ayİnda yaşanan 900 bin kişilik artİş ile takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayİsİ 32.4 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 21 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Öte yandan bireysel kredilerde yasal takip süresinin 90 günden 180 güne çİkartİlmasİ, bireysel kredi ve kart borcundan dolayİ takibe düşmüş kişi sayİsİnda yarİ yarİya azalmaya neden oldu. Ocak-Nisan 2019'da 398 bin olan bireysel kredi borcundan dolayİ yasal takibe düşen kişi sayİsİ bu yİlİn aynİ döneminde 181 bin kişiye geriledi. Aynİ dönemde kart borcundan dolayİ takibe düşen kişi sayİsİ ise 320 binden 185 bine geriledi.

TİCARİ KREDİLER YÜZDE 20 ARTTI

Öte yandan Türkiye Bankalar BirliĞi Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafİndan kullandİrİlan nakdi krediler 2020 yİlİ nisan ayİnda, bir önceki yİlİn aynİ dönemi göre yüzde 20 artarak 3 trilyon 250 milyar TL oldu. Tasfiye olacak alacaklarİn toplam kredilere oranİ Nisan 2020’de bir önceki yİlİn aynİ ayİna göre 1 puan artarak yüzde 5.4 olurken, 2020 yİlİ başİndan itibaren gerileme devam etti. Nian itibarİyla ticari krediler yüzde 20 artarak 2 trilyon 586 milyar TL olurken, krediler içinde imalat sanayii yüzde 28 ile en yüksek payİ aldİ. Payİ yüzde 10 ve üzerinde olan diĞer ana sektörler ise toptan ve perakende ticaret ve inşaat oldu.

 
Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim