Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Rekor! Elektrikte Yerli Kaynak Payİ Yüzde 90
Tarih : 2020.05.26  17:18:28
Bayram ve sokaĞa çİkma yasaĞİnİn yol açtİĞİ üretim düşüşünün de etkisiyle günlük elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklarİn payİ yüzde 90 ile rekor kİrdİ.

Günlük elektrik üretiminde yerli kaynaklarİn payİ Ramazan Bayramİ’nİn ilk gününde yüzde 90 ile yeni bir rekor kİrİldİ. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanİ Fatih Dönmez, Türkiye’de elektrik üretiminde yerli kaynaklarİn payİnİn yeni bir rekor kİrdİĞİnİ açİkladİ. Bakan Dönmez, “24 Mayİs günü elektrik üretimimizin yüzde 90'İnİ yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ederek günlük üretimde yeni bir rekora daha imza attİk” dedi. 

Bakan Dönmez açİklamasİnda, “Milli Enerjimiz yenilenmeye, yatİrİmlarİmİz meyvelerini vermeye devam ediyor” ifadelerini kullandİ. 

Bakan Dönmez’in verdiĞi bilgilere göre 24 Mayİs günü elektrik üretiminin kaynaklar bazİnda daĞİlİmİ (yüzde) şöyle:


Hidroelik (su): 43.7

Yerli kömür: 16.5 

Rüzgâr: 14.5

Güneş: 7.2

Jeotermal: 5.3

Biyokütle: 2.6

DiĞer: 0.2

DoĞalgaz+Fuel Oil+İthal Kömür: 10

 Rekorun nedeni üretimdeki dramatik düşüş

Günlük elektrik üretiminde yerli kaynaklarİn payİnİn yeni bir rekor kİrmasİnİn arkasİnda elektrik talebindeki düşüş, dolayİsİyla toplam elektrik üretimindeki gerileme yatİyor. Çünkü yenilenebilir kaynaklara dayalİ elektrik üretim tesislerinin şebekeye giriş önceliĞi bulunuyor. Elektrik talebi düştüĞünde ilk devreden çİkarİlan tesisler genellikle birim başİna en yüksek maliyetle üretim yapan doĞalgaz ve kömür santralleri oluyor. Burada fosil yakİtla çalİşmasİna raĞmen, yerli kömür yakan termik santrallere de ithal kömür ve doĞalgaz santrallerine göre bir öncelik tanİnİyor. 

SokaĞa çİkma yasaĞİ üretimde dip yaptİrdİ  

Türkiye’de olaĞan dönemlerde yaklaşİk 800 milyon kilovatsaat (kWh) aralİĞİnda seyreden günlük elektrik üretimi koronavirüs (Covid 19) salgİnİna karşİ alİnan önlemlerin etkisiyle ciddi şekilde gerilemişti. Salgİna karşİ önlemlerin sİkİlaştİĞİ 15 Mart’tan itibaren 600 milyon kWh seviyesinin altİna gerileyen günlük elektrik üretimi sokaĞa çİkma yasaklarİnİn uygulandİĞİ günlerde 500 milyon kWh seviyesinin de altİna indi. Nitekim yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarİna dayalİ elektrik üretiminde yüzde 90 ile yeni bir rekorun kİrİldİĞİ 24 Mayİs 2020 de, Ramazan Bayramİ’nİn ilk, 4 günlük sokaĞa çİkma yasaĞİnİn ise ikinci günü olduĞu için toplam üretim 455 milyon kWh seviyesine inmişti. 

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim