Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
Çin Pazarİ Hedefi: 2 Milyar Dolar Süt ve Süt Ürünü
Tarih : 2020.05.24  17:32:42
"Neredeyse 6 milyar dolarla küresel ticaretin önde gelen süt ürünleri ithalatçİlarİndan biri olan Çin’e, ihracatİmİz, sektörün hİzlİ bir şekilde gelişim kaydetmesinde önemli bir rol oynayacaktİr"

Müstakil Sanayici ve İşadamlarİ DerneĞi (MÜSİAD) Genel Başkanİ Abdurrahman Kaan, yaklaşİk 6 milyar dolarla küresel ticaretin önde gelen süt ürünleri ithalatçİlarİndan Çin'e gerçekleştirilecek süt ve sütün ürünleri ihracatİnİn önündeki engeller kaldİrİlmasİyla yİllİk süt ve süt ürünleri ihracatİnİn 2 milyar dolarİ aşabileceĞini söyledi.

Kaan, Ticaret ile Tarİm ve Orman bakanlİklarİnİn çalİşmasİyla Çin'e gerçekleştirilecek süt ve sütün ürünleri ihracatİnİn önündeki engeller kaldİrİlmasİ ve ihracat yapacak firma listelerinin duyurulmasİna ilişkin deĞerlendirmelerde bulundu.

Gİda, tarİm ve hayvancİlİk ürünlerine yönelik dİş ticaretin, Türkiye lehine fazla vererek önemli miktarda döviz girdisi saĞlayan sektörlerin başİnda geldiĞini belirten Kaan, "Nitekim sektör genelinde 2019 yİlİnda yaklaşİk 18 milyar dolar ihracat gerçekleştirilirken, buna karşİlİk 8,7 milyar dolar ithalat yapİlmİş böylece ülkemize 9,3 milyar dolarlİk döviz girişi saĞlanmİştİ." ifadelerini kullandİ.

Kaan, geçen yİl süt ürünlerine yönelik ihracatİn ise yaklaşİk 644 milyon dolar seviyesinde seyrettiĞini hatİrlatarak, söz konusu ürünlerin yurt içi üretim ve ihracat arasİndaki daĞİlİmİna yönelik geçmiş üretim planlamasİ nedeniyle, ihracat potansiyelinin altİnda kaldİĞİnİ söyledi.

Çin’e gerçekleştirilecek süt ve süt ürünleri ihracatİnİn önündeki engellerin kaldİrİlmasİnİn, mevcut potansiyelin çok daha verimli kullanİlmasİ anlamİnda çok önemli bir fİrsat olarak gördüklerini dile getiren Kaan, şunlarİ kaydetti:

"Neredeyse 6 milyar dolarla küresel ticaretin önde gelen süt ürünleri ithalatçİlarİndan biri olan Çin’e, ihracatİmİz, sektörün hİzlİ bir şekilde gelişim kaydetmesinde önemli bir rol oynayacaktİr. Zira firmalarİmİz Çin’in bu ürünlere olan talebinin yalnİzca yüzde 10’unu karşİlamaya başladİĞİnİ varsaydİĞİmİzda bile, mevcutta 643,9 milyon dolar seviyesindeki ihracatİmİzİn yaklaşİk 2 katİna çİkacaĞİ devasa bir pazardan bahsetmekteyiz. Biz bu artİşİn daha üst seviyelerde gerçekleşeceĞine ve toplam yİllİk süt ürünleri ihracatİmİzİn 2 milyar dolarİ aşabilecek bir potansiyel barİndİrdİĞİna inanİyoruz."

"Karar, süt ve süt ürünleri üreticiler için büyük bir fİrsat"

Abdurrahman Kaan, yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgİnİnİn neden olduĞu kriz sonrasİ dönemin, yalnİzca süt ürünlerinde deĞil, gİda sektörünün tamamİna yönelik ciddi bir fİrsat oluşturacaĞİnİ işaret etti.

Kaan, Birleşmiş Milletler Gİda ve Tarİm Örgütü'nün açİkladİĞİ son verilerin, küresel ölçekte tarİmsal üretimin verimli olmasİnİn beklendiĞi 2020 yİlİnda, COVID-19 salgİnİna yönelik alİnan tedbirler nedeniyle, bazİ ülkelerde gİda sektörüne yönelik ciddi sİkİntİlar yaşanabileceĞini gösterdiĞini aktardİ.

Gİda ürünlerine yönelik yaşanabilecek küresel tedarik sorununa ilişkin, Türkiye'nin avantajlİ bir konuma sahip olacaĞİna işaret eden Kaan, gİda sektöründe yaşanacak muhtemel bir küresel talep artİşİnda, Türkiye’nin dünya genelindeki tüketim algİsİndaki olumlu imajİnİ çok iyi deĞerlendirmesi gerektiĞini belirtti.

MÜSİAD'İn koronavirüs salgİnİn tüm dünyada etkili olmaya başladİĞİ andan itibaren, pandemi sürecinin yeni fİrsatlara gebe olduĞunu ifade ettiĞini hatİrlatan Kaan, "Cumhurbaşkanİmİz Recep Tayyip ErdoĞan’İn da sİk sİk vurguladİĞİ gibi farklİ parametreler İşİĞİnda yeniden şekillenecek gelecek dönemde, Türkiye olarak yer almak ve yeni sürecin getirdiĞi fİrsatlardan yararlanmak durumundayİz. Bu baĞlamda, Çin’in süt ithalatİna yönelik aldİĞİ 'engelleri kaldİrma kararİnİ' çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz." ifadelerini kullandİ.

Kaan, Çin'in 2019 yİlİnda gerçekleştirdiĞi 5,9 milyar dolarlİk süt ürünü alİmİ ve 1 milyarİ aşkİn nüfusuyla büyük bir pazar konumunda olduĞunu vurgulayarak, kararİn süt ve süt ürünleri üreticiler için büyük bir fİrsat kapİsİ anlamİ taşİdİĞİnİ sözlerine ekledi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim