Bugün; 28 Mart 2024, Perembe
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü’den Müjdeli Haber
Tarih : 2020.05.15  16:48:39
SaĞlİk BakanlİĞİ Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, hafta sonu tüm yurtta etkili olmasİ beklenen sİcak havanİn virüsün bulaşma hİzİnİ düşüreceĞi müjdesini verdi.

Meteoroloji Genel MüdürlüĞü, Kuzey Afrika’dan gelen sİcak havanİn tüm yurtta etkili olacaĞİnİ duyurmuştu.

SaĞlİk BakanlİĞİ Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tİp Fakültesi GöĞüs Hastalİklarİ Anabilim Dalİ ÖĞretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgİn konusunda yaptİĞİ açİklamada hafta sonu artacaĞİ düşünülen hava sİcaklİklarİnİn virüsü bulaştİrma olasİlİĞİnİ zayİflatacaĞİnİ söyledi.

“D VİTAMİNİ BAĞIşIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLÜ KILACAKTIR”

Twitter hesabİndan açİklamalarda bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü şunlarİ kaydetti:

* Hafta sonu çöl sİcaklarİ geliyor. SİcaklİĞİn artmasİ, nemin azalmasİ ve güneş İşİĞİndaki ultraviyole virüsün bulaşmasİnİ zorlaştİracaktİr.

* Yine D vitamini sentezimiz artacak, bu da baĞİşİklİk sistemimizi daha da güçlü kİlacaktİr. Ancak sİcak hava da saĞlİĞİmİz için bazİ riskler taşİmakta.

* Özellikle bebekler, yaşlİlar, kronik böbrek, kalp ve akciĞer hastalİĞİ ya da yüksek tansiyonu olanlar, sİcak havalardan çok daha fazla etkilenebilmekte. Sİcak ve güneş çarpmalarİ yaşanabilir

SAAT 11:00-16:00 SAATLERİ ARASINA DİKKAT

Vatandaşlara sİcak havadan etkilenmemeleri konusunda uyarİlarda da  bulunan Özlü, şu ifadeleri kullandİ:

* Özellikle, güneş İşİnlarİnİn dik geldiĞi 11.00-16.00 saatleri arasİnda, güneş altİnda ve yeterli hava akİmİ olmayan kapalİ alanlarda kalİnmamalİ; ev ve iş yeri gibi kapalİ alanlar havalandİrİlmalİ; aşİrİ efor gerektiren işlerden uzak kalİnmalİ.

* Bol su, tuzlu ayran, maden sodasİ tüketilmeli; alkol ve sigaradan uzak durulmalİ; aĞİr, yaĞlİ yemeklerden ve tİka basa yemekten kaçİnİlmalİ. Oruç tutanlar terlememek ve sİvİ kaybetmemek için çok dikkat etmeli; iftarla sahur arasİnda bol sİvİ almalİ.

* Sentetik ve dar giyecekler yerine; pamuklu, ipek veya ketenden bol ve rahat kİyafetler tercih edilmeli; şapka ve güneş gözlüĞü takİlmalİ.

* Sİcak çarpmasİnda halsizlik, bitkinlik, baygİnlİk, aşİrİ terleme, bulantİ ve baş aĞrİsİ, bilinç bulanİklİĞİ, ateş gibi belirtiler ortaya çİkar.

Haberi Payla :
YAşAM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim