Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Çalİşan Gençler, Yasaktan Muaf Tutuldu
Tarih : 2020.04.05  17:18:11
18-20 yaş arasİnda olup kamu kurum ve kuruluşlarİnda çalİşanlar, özel sektörde düzenli çalİştİĞİnİ sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarİm işçileri, yasaktan muaf!

İçişleri BakanlİĞİ, 81 il valiliĞine sokaĞa çİkma yasaĞİ kapsamİnda bulunan “18- 20 Yaş” arasİndaki gençlerle ilgili uygulama birliĞinin saĞlanmasİ amacİyla istisnalarİ içeren ek bir genelge daha gönderdi.
Buna göre 18-20 yaş arasİnda olup kamu kurum ve kuruluşlarİnda çalİşanlar, özel sektörde düzenli çalİştİĞİnİ sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarİm işçileri, sokaĞa çİkma yasaĞİndan muaf tutulacak. SokaĞa çİkma yasaĞİndan muaf tutulanlar istisna kapsamİnda olduklarİnİ kanİtlayacak belgeleri yanlarİnda bulundurmak ve denetimler sİrasİnda bu belgeleri göstermek zorunda olacak.
BakanlİĞİn valiliklere gönderdiĞi genelgede, yeni tip corona virüs salgİnİ ile mücadele kapsamİnda bugüne kadar ilgili bakanlİklar, valilikler ile kamu kurum ve kuruluşlarİ tarafİndan birçok tedbir alİndİĞİ vurgulandİ.
Son olarak SaĞlİk BakanlİĞİ ve Bilim Kurulunun önerisi, Cumhurbaşkanİ Recep Tayyip ErdoĞan’İn talimat ile 03 Nisan’da valiliklere “şehir Giriş/ Çİkİş Tedbirleri ve Yaş Sİnİrlamasİ” ile ilgili genelge gönderildiĞi ve bazİ yeni tedbirlerin alİnarak, uygulanmaya başlanİldİĞİ ifade edildi. Bu kapsamda alİnan 01.01.2000 sonrasİnda doĞanlarİn sokaĞa çİkmalarİnİ geçici olarak yasaklayan düzenlemenin uygulamada bazİ tereddütlere neden olduĞu belirtildi.
Bu tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliĞinin tesis edilmesi amacİyla 18- 20 yaş arasİndakiler için hangi durumlarda istisna getirileceĞi, 81 İl valiliĞine gönderilen genelgede şu şekilde sİralandİ:
Buna göre doĞum tarihi 01.01.2000-01.01.2002 tarihleri arasİnda (18-20 yaş aralİĞİnda) olmakla beraber;
1- Kamu kurum ve kuruluşlarİnda memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsünde görevli olanlar,
2- Özel sektörde düzenli bir işe sahip olan ve sosyal güvenlik kayİt belgesi ile bu durumu belgeleyenler,
3- Tarİmsal üretimin sürekliliĞi açİsİndan önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasİndaki planlama, seyahat ve konaklama koşullarİ 03.04.2020 tarih ve 6202 sayİlİ Genelgemiz ile düzenlenen mevsimlik tarİm işçileri, 03.04.2020 tarih ve 6235 sayİlİ sayİlİ Bakanlİk Genelgesi ile getirilen sokaĞa çİkİş yasaĞİndan muaf tutulacak. Bu istisnalar 01.01.2002 tarihinden sonra doĞanlara (18 yaşİndan küçüklere) uygulanmayacak.
SokaĞa çİkİş yasaĞİndan muaf tutulanlar istisna kapsamİnda olduklarİnİ kanİtlayacak belgeleri yanlarİnda bulundurmak ve denetimler sİrasİnda bu belgeleri ibraz etmek zorunda olacak.
Bakanlİk gönderdiĞi genelgede; valiler/kaymakamlardan bu duruma ilişkin gerekli kararlarİn ivedilikle alİnmasİnİ, uygulamada herhangi bir aksaklİĞa meydan verilmemesi ve maĞduriyetlere neden olunmamasİnİ istedi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim