Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Perakende Güven Endeksi'nde Sert Düşüş
Tarih : 2020.04.03  18:24:49
TEPAV Perakende Güven Endeksi, Mart 2020’de bir önceki aya göre 7,1 puan azalİrken, bir önceki yİlİn aynİ dönemine göre ise 9 puan azaldİ.

Perakende güven endeksi koronavirüs nedeniyle sert düştü. TEPAV’İn (Türkiye Ekonomi Politikalarİ Araştİrma Vakfİ) hazİrladİĞİ perakende güven endeki TEPE, COVID-19 salgİnİnİn etkisiyle Mart 2020’de bir önceki aya göre 7.1 puan azalİrken, bir önceki yİlİn aynİ dönemine göre ise 9 puan azaldİ. Perakende güveninin azalİşİnda geçen 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satİş beklentisi göstergelerindeki düşüş etkili oldu. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü, mart ayİnda perakende güveni artan tek sektör oldu. TEPAV bu artİşta yaklaşİk 25 milyon öĞrenciyi kapsayan uzaktan eĞitime geçişin etkili olduĞu belirtti. AB-27 ve Euro Bölgesi ile karşİlaştİrİldİĞİnda Türkiye, geçen yİla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha kötü performans sergiledi.
Satİş beklentisi bozuldu
Mart ayİnda -21,4 puan deĞerini alan TEPE, geçen yİlİn aynİ dönemine göre 9 puan, geçen aya göre 7.1 puan azaldİ. TEPE deĞerinin geçen yİla ve geçen aya göre azalİşİnda, geçtiĞimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satİş beklentisi göstergelerindeki azalİş etkili oldu.Önümüzdeki 3 aya ilişkin satİş beklentilerinin denge deĞeri Mart 2020’de -21,8 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satİş beklentileri, bir önceki aya göre 13,4 puan, bir önceki yİlİn aynİ ayİna göre 17 puan azaldİ.
Yüzde 36,2’si işlerde kötüleşme bekliyor
Mart 2020’de TEPE anketi katİlİmcİlarİnİn yüzde 26,3’ü önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 36,2’si işlerinde kötüleşme beklediĞini belirtti. İşlerinde bir deĞişiklik beklemeyenlerin oranİ ise, yüzde 37,6 oldu.
Endekse göre işlerin geçen yİlİn aynİ dönemine göre durumu, Mart 2020’de -44,4 puan deĞerini alarak, şubat 2020’ye göre 14,1 puan, Mart 2019’a göre 23,2 puan azaldİ. Mart 2020’de TEPE anketi katİlİmcİlarİnİn yüzde 16,3’ü geçen yİlİn aynİ dönemine göre işlerinde artİş olduĞunu belirtirken, işlerinde düşüş olduĞunu belirtenlerin oranİ yüzde 60,7 olarak belirlendi. Geçen yİla göre işlerinde bir deĞişiklik olmadİĞİnİ belirtenlerin oranİ ise, yüzde 23,1 oldu.
Tek artİş elektrikli ev aletlerinde
Perakende güvenine alt sektörler itibarİyla bakİldİĞİnda Mart 2020’de, geçen yİlİn aynİ dönemine göre “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü dİşİndaki tüm sektörlerde azalİş görüldü. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “diĞer (akaryakİt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kİrtasiye, vb.)”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “motorlu taşİtlar” sektörleri ortalama deĞişimin üzerinde deĞer alİrken, “Mobilya, aydİnlatma ekipmanİ ve ev içi kullanİm ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük maĞazalar” ve “tekstil, hazİr giyim ve ayakkabİ” sektörleri ortalama deĞişimin altİnda deĞer aldİ.
İşlerin durumunda tüm beklentiler bozuldu
TEPE anketine soru bazİnda bakİldİĞİnda Mart 2020’de, “geçtiĞimiz 3 ayda işlerin durumu”, “önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş, satİş, istihdam ve satİş fiyatİ beklentisi” ve “işlerin geçen yİla göre durumu” göstergeleri hem Mart 2019’a göre hem de şubat 2020’ye göre azaldİ. “Gelecek yİl maĞaza sayİsİ beklentisi” göstergesi ise şubat 2020’ye ve Mart 2019’a kİyasla artİş gösterdi.
AB-27 Perakende Güven Endeksi, Mart 2020’de -6,1 puan deĞerini aldİ. AB-27’de perakende güveni bir önceki aya göre 7,4 puan, geçen yİlİn aynİ dönemine göre 7,8 puan azaldİ. Türkiye, geçen yİlİn aynİ dönemine kİyasla AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha kötü performans sergiledi.
Türkiye AB’den daha kötü performans sergiledi
AB-27 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi deĞerlerine bakİldİĞİnda Yunanistan, mart ayİnda geçen yİla göre en fazla artİş yaşayan ülke oldu. Yunanistan’İ; İsveç, Belçika ve Slovakya takip etti. Endeks deĞeri geçen yİla göre en fazla düşen ülkeler ise sİrasİyla Malta, Finlandiya ve Avusturya oldu. Bir önceki aya göre en fazla artİş da Sİrbistan’da yaşandİ. Perakende Güven Endeksinde, Mart 2019’a göre azalİş Euro Bölgesi’nde 8,6; AB-27’de 7,8 oldu. şubat 2020’ye göre deĞişim incelendiĞinde ise Türkiye’nin, AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergilediĞi görüldü.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim