Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Pakdemirli: Türkiye Tohumda İthalatçİ DeĞil İhracatçİ
Tarih : 2020.02.13  17:34:12
Bakan Pakdemirli, şehir efsanelerinin aksİna Türkiye'nin tohumunun yüzde 96’sİnİ kendisinin ürettiĞini ve ihraç ettiĞini söyledi.

Tarİm ve Orman BakanlİĞİ, gelecek nesillerin daha saĞlİklİ, daha sürdürülebilir bir gİda ekosisteminde yaşayabilmesi için yerli tohum seferberliĞini başlattİ. 'Atadan Toruna Tohum SeferberliĞi' ile Anadolu’nun verimli topraklarİnİn tohumlarİnİn yanİnda yerelleşmiş tohumlar, teknoloji ve bilim ile yeniden gİda zincirine girecek ve sofralara ulaşacak. 


Son 17 yİlda tohumculuk sektörüne 2.5 milyar lira destek verdiklerini söyleyen Tarİm ve Orman Bakanİ Bekir Pakdemirli, 86 ülkeye yaklaşİk 255 milyon dolarlİk tohumluk ihracat yapİldİĞİnİ kaydetti. Türkiye'nin tohum ithalatçİsİ deĞil ihracatçİsİ olduĞunun altİnİ çizen Pakdemirli, “Bugün artİk Türkiye tohumluk üreten ve ihraç eden bir ülkedir. 2023 hedefimiz ise 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlİk ihracattİr” diye konuştu.
Türkiye’de bitki İslahçİlarİ tarafİndan kendi genetik kaynaklarİ ile geliştirilen çeşitler ile tohumculuk sektörünün büyüdüĞünü belirten Pakdemirli, “Ülkemiz tohumculuĞunda eĞitim, yeni çeşit, tescil, sertifikasyon ile fide ve fidan alanlarİnda ‘İhtisas Merkezleri’ kurarak ‘Atadan Toruna Tohum SeferberliĞini’ buradan ilan ediyorum. Seferberlik kapsamİnda ‘EĞitim, Test ve Sertifikasyon, Analiz ve Fidan İhtisas EĞitimi’ olmak üzere 4 ayaklİ bir strateji izlenecek” şeklinde konuştu. 

“En önemli konu çiftçi eĞitimi”

Bu seferberlik kapsamİnda en önemli olanİn çiftçi eĞitimi olduĞunu vurgulayan Pakdemirli şöyle konuştu: “Uygulamalİ çiftçi eĞitimi ile 2 yİlda 15 bin sözleşmeli, sertifikalİ tohum üreticisi eĞitim görecek. EĞitimler Ankara, Adana, Aydİn, İzmir, şanlİurfa ve Manisa olmak üzere 6 ilde gerçekleştirilecek. EĞitim merkezlerinde 1’er hafta olarak sertifikalİ tohum üreten çiftçilerimize uygulamalİ eĞitimler verilecek. Bu kapsamda ülkemiz ihtiyacİna uygun olarak, üst kademe (Elit, Orijinal) sertifikalİ tohumluk üretim planlamasİ saĞlanacak, ithalatİna ihtiyaç duyulan durum buĞdayİ, ayçiçeĞi ve mİsİr gibi türlerde tohumluk üretimlerinin artİrİlarak ithalat oranlarİ düşürülecek.”

Tohum Veri Tabanİ geliyor 

Tarİm ve Orman BakanlİĞİ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi MüdürlüĞü bünyesinde bitki çeşitlerinin kayİt altİna alİnmasİ ve İslahçİ haklarİnİn tescilini saĞlayacak, dünya standartlarİnda analiz kabiliyeti ve teknolojisi olan bir morfolojik ve moleküler test laboratuvarİ kurulacaĞİnİ söyleyerek, “Böylece tohum üreticilerinin yetiştireceĞi, geliştireceĞi yerli tohum türlerinin tescili de uluslararasİ akreditasyona sahip olacak bu laboratuvarda gerçekleştirilecek. Uluslararasİ standartlarda teknolojileri kullanacak olan laboratuvar sayesinde Türkiye’nin dijital tohum arşivi ve kataloĞu ile tüm resmi ve özel yetkili laboratuvarlarİn, üniversitelerin, tohum analistlerinin yararlanabileceĞi bir veri tabanİ da oluşturulacak” dedi. 
Seferberlik kapsamİnda hayata geçirilecek bir diĞer projenin ise, tohumlarİn özel teknoloji ve mikroskobik cihazlarla teşhis ve analizini saĞlayacaĞİnİ ifade eden Bakan Pakdemirli, yapİlan çalİşmalar neticesinde ürün kayİplarİna yol açan hastalİk etmenlerine dirençli tohumluklar geliştirileceĞini vurguladİ. 

“Fidan ihtisas merkezi kurulacak” 

Seferberlik kapsamİnda hayata geçirilecek projelerden biri de Bursa Karacabey’de 150 dekarlİk alanda kurulacak Fidan İhtisas Merkezi olacak. ‘Standart Fidan Damİzlİk Parseli’ olarak adlandİrİlan bu proje fidancİlİk ve meyvecilik sektörünün mesleki ve hayat boyu eĞitim merkezi olarak çalİşacak. Konuyla ilgili konuşan Pakdemirli, Fidan İhtisas Merkezi’nin uluslararasİ standartlarda ve modern tekniklerle fidan üretimi, zirai mücadele, sulama ve besleme gibi alanlarda eĞitimler verileceĞini söyledi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim