Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
KİlİçdaroĞlu, CNN Türk Boykotu İle İlgili Konuştu
Tarih : 2020.02.07  16:18:59
KİlİçdaroĞlu, katİldİĞİ radyo programİnda CNN Türk'ü boykot etme kararİ ile ilgili ilk kez konuştu: "CHP’lilere nasİl tuzak kurabiliriz diye özel bir yayİn politikasİ izlendiĞine tanİk olduk" dedi.

KİlİçdaroĞlu, Kafa Radyo canlİ yayİnİnda, gazeteci Candaş Tolga Işİk'İn gündeme ilişkin sorularİnİ yanİtladİ.
CHP'lilerin CNN Türk yayİnlarİna çİkmama kararİnİn sorulmasİ üzerine KİlİçdaroĞlu, rahatsİzlİklarİnİn seçim öncesinde başladİĞİnİ ifade ederek, televizyon kanalİnda partilerinin zor durumda bİrakİlmasİ için özel bir yayİn politikasİ izlendiĞini belirtti. Yaptİklarİ görüşmelere raĞmen televizyon kanalİnİn bu politikasİndan vazgeçmediĞini belirten KİlİçdaroĞlu, "Biz CHP'yiz kimse bizi eleştiremez" gibi bir düşüncelerinin olmadİĞİnİ vurguladİ. Pek çok televizyon, radyo, gazetenin kendilerini eleştirdiĞini hatİrlatan KİlİçdaroĞlu, şunlarİ söyledi:
"Bir televizyon doĞrudan doĞruya CHP'yi hedef alİp zor durumda bİrakabilecek yanlİ haberler, yanlİ yorumlar yapİyorsa bu doĞru deĞil. O televizyon kanallarİna çİkmamİz onlara meşruiyet kazandİrİr. Biz de böyle bir meşruiyet kazandİrma ayaĞİ deĞiliz. Ayrİca CNN kanalİnİn uluslararasİ bir markasİ var. O markanİn da kendine özgü bir aĞİrlİĞİ var dünya kamuoyunda, dünya medyasİnda... O aĞİrlİĞİnİ da büyük ölçüde CNN Türk kaybetti. O nedenle uzun uzun kendi aramİzda oturduk, konuştuk, böyle bir kararİn verilmesine karar verildi."

"CNN TÜRK, A HABER OLMAYA BAşLADI"

Yorumcularİn istedikleri gibi konuyu yorumlayabileceklerini ancak haberin doĞru verilmesi gerektiĞini ifade eden KİlİçdaroĞlu, "Haberi saĞİndan solundan kİrparak, anlamsİz hale getirerek, sadece bir siyasal partiyi zor durumda bİrakmak, bir siyasal partiyle ilgili algİyİ kamuoyunda kendi istedikleri gibi yönlendirmek ya da algİyİ o şekliyle oluşturmak için çaba harcamak, bizim kabul edebileceĞimiz bir uygulama deĞil" dedi.
CHP'nin CNN Türk'ün yayİn politikasİna müdahale etmediĞini belirten KİlİçdaroĞlu, kararlarİnİn, basİn özgürlüĞüne müdahale olup olmadİĞİnİn sorulmasİ üzerine, şunlarİ aktardİ:
"Biz CNN Türk'ün yayİn politikasİna müdahale etmiyoruz ki. Sadece 'Biz sizin televizyonlarİnİza çİkmayacaĞİz.' diyoruz. 'İzlemeyin.' de diyoruz, şunun için diyoruz, biz kendi partililerimize diyoruz. Onun dİşİndaki insanlar izleyebilirler. Bu televizyon kanalİ objektif haber yapmİyor bize göre. Biz nasİl A Haber'i seslendiriyoruz gayet rahat bir şekilde, 'CNN Türk de A Haber gibi olmaya başladİ. Bu kanalİn CHP'ye yönelik verdiĞi haberlerin hiçbirisi doĞru deĞil, bunlara inanmayİn. Dolayİsİyla seyretmeseniz de olur.' diyoruz. Yoksa biz gidip de 'CNN Türk'ü ele geçirelim, onu bizim yandaşlar satİn alsİn, satİn aldİktan sonra bizim istediĞimiz gibi program yapsİn.' Hayİr böyle bir arayİşİmİz hiçbir zaman olmadİ."
HALK TV YORUMUHalk TV'nin CHP'nin kanalİ olmadİĞİnİ, bu kanalda zaman zaman partinin eleştirildiĞini belirten KİlİçdaroĞlu, eksiklik varsa eleştirilebileceklerini dile getirdi.
Gazetecilerin evrensel kurallar çerçevesinde iktidar ya da muhalefeti eleştirebileceĞini vurgulayan KİlİçdaroĞlu, şöyle devam etti:
"Muhalif gazeteler var. Cumhuriyet, Birgün... Muhalif demeyelim de objektif yayİn yapmaya çalİşan gazeteler ve yorumcular var. Yorumcularİn her birisi siyasal iktidarİ eleştirirler, zaman zaman bizi de oldukça sert eleştirirler. Bunlara Basİn İlan Kurumu'ndan reklam verilmeme cezasİ verildi. Bizde hiç böyle bir şey olmadİ. İlk kez AK Parti iktidarlarİ döneminde oluyor. Niçin? Yayİn yapİyor mu gazete? Basİn İlan Kurumu'nda toplanan paralar belli objektif kurallara göre gazetelere veriliyorsa burada ayrİm yapamazsİnİz, verirsiniz. EĞer bu gazete habercilik dolayİsİyla saĞlİklİ ve tutarlİ bir gazete deĞilse zaten okuyucu kitlesini kaybediyor. Bunun dünya kadar örneĞi var. BaktİĞİnİz zaman çok sayİda gazete, bir dönem 500 bin, 600 bin, 700 bin satarken 30-40 bine düşmüş. Böyle dramatik tablolar da var. Bütün bunlarİn sonucuna baktİĞİnİz zaman siyasal iktidarİn medya özgürlüĞüne müdahale etmemesi lazİm. Medya, baĞİmsİz, tarafsİz davranmalİ, objektif haber vermeli, saĞlİklİ eleştiri yapmalİ. Medyanİn ana işlevi, gücü denetlemektir."
DEPREM VERGİLERİCHP Genel Başkanİ KİlİçdaroĞlu, soru üzerine deprem vergisinin hayat kayİplarİ yaşanmadan önce önlem almak amacİyla toplanmaya başladİĞİnİ söyledi. 1999'da yaşanan depremin ardİndan toplanmaya başlanan vergilere raĞmen Türkiye'de halen depremlerin ardİndan ölümler yaşanmasİ üzerine vatandaşlarİn bu paralarİn nereye gittiĞini sorgulamaya başladİĞİnİ belirten KİlİçdaroĞlu, fay hatlarİnİn ve hareketliliĞinin bilindiĞini, hatta bir bilim insanİnİn doĞuda meydana gelen depremi aylar öncesinden tam yeriyle söylediĞini anlattİ.
Bunun üzerine kendisinin deprem vergilerini sorduĞunu hatİrlatan KİlİçdaroĞlu, "Ben bunu sordum, sorunca da kİyamet koptu. Önce 'Cevap vermem.' dedi. Sen cevap vermek zorundasİn kardeşim. EĞer ülkeyi gerçekten saĞlİklİ yönetmek istiyorsan vatandaşİn ödediĞi vergiyi nereye harcadİĞİnİ açİklamak zorundasİn" diye konuştu.

'ELAZIĞ'DA KIZILAY ÇADIRI GÖRMEDİM'

CHP Genel Başkanİ Kemal KİlİçdaroĞlu, ElazİĞ'İ ziyaretinde Kİzİlay çadİrİ görmediĞi yönündeki sözlerinin hatİrlatİlmasİ üzerine, şunlarİ kaydetti:
"Kİzİlay çadİrİ görmedim dedim. Onlar AFAD'İn çadİrİ. Bir tarafİnda AFAD, bir tarafta Kİzİlay yazİyor. Kİzİlay nedir? 152 yİllİk bir kuruluş. 152 yİllİk bir kuruluş bir yerde deprem olduĞu zaman hemen gider, her türlü insani yardİmİ yapar. Kriz yönetimi için vardİr Kİzİlay. AFAD depreme dayanİklİ binalarİ yapmak, tespitleri yapmak, Kİzİlay'İn yetişemediĞi yerlere yardİm etmek... Bütün bunlar olabilir. 152 yİllİk bir kurumu, Kİzİlay'İ AFAD'İn kapsama alanİna sokamazsİnİz. Yazİktİr, günahtİr. 152 yİllİk bir kurum kimliksiz olamaz. Benim itirazİm o. Daha önce biz giderdik, her yerde Kİzİlay'İn çadİrlarİ vardİ. Ama bu sefer Kİzİlay'İn çadİrlarİ yok, baĞİmsİz Kİzİlay çadİrİ yok. AFAD'İn çadİrİ var. Ön tarafİnda AFAD, yan tarafİnda da Kİzİlay yazİyor. Niçin, niye Kİzİlay yok? Kİzİlay neden yok orada bizim aradİĞİmİz o. Efendim KİlİçdaroĞlu görmemiş, çadİrİn yan tarafİnda da Kİzİlay yazİyor. Ben onu sormuyorum ki. Neden Kİzİlay'İn çadİrlarİ yok? Bugüne kadar çocukluĞumdan bu yana nerede bir deprem olsa, sel olsa, felaket olsa biz Kİzİlay çadİrlarİnİ görürdük. Neden bu sefer baĞİmsİz Kİzİlay çadİrİ yok. Biz bunu söyledik sadece."

'KIZILAY YÖNETİCİLERİ AÇIKLASIN'

Kİzİlay ve AFAD'İn alanlarİnİn farklİ olduĞunu, Kİzİlay'İn evrensel deĞerleri bulunduĞunu, Osmanlİ'dan miras kaldİĞİnİ belirten KİlİçdaroĞlu, büyük felaketlerle karşİlaşan insanlarİn kimliĞine ve inancİna bakİlmaksİzİn süratle önlem almasİ gereken kurumun Kİzİlay olduĞunu kaydetti.
KİlİçdaroĞlu, gönüllülerden oluşan Kİzİlay'İn üst yönetimindekilerin maaşlarİnİn milletvekillerinden fazla olduĞunu, dolar bazİnda kiralar ödendiĞini, büyük harcamalar yapİldİĞİnİ söyledi. Kİzİlay Başkanİ'nİn böyle bir para kazanmadİklarİ yönündeki ifadesinin hatİrlatİlmasİ üzerine KİlİçdaroĞlu, şöyle devam etti:
"Yaşİyorlar. Bunlar gazetelerde yayİnlandİ. Aldİklarİ aylİklar yayİnlandİ. Kİzİlay Başkanİ'ndan şunu isteyelim o zaman. Kİzİlay'İn bütün hesaplarİnİ kamuoyuna açsİn. Kimler büyük ölçüde baĞİş yaptİ, Kİzİlay bu baĞİşlarİ kimlere baĞİşladİ. BaĞİş alan bir kurum başka bir yere baĞİş mİ verir? Kİzİlay üzerinden vergi kaçİrİyorlar. Ben yardİm kuruluşu deĞil miyim Kİzİlay olarak. Bana yardİm yapİldİktan sonra bunu kendi amaçlarİm doĞrultusunda harcayacaĞİm. Ben bu parayİ alİyorum başka bir yere harcİyorum. Niçin? Siyasi iktidar öyle talimat vermiş. Bu aslİnda rüşvet mekanizmasİnİn bir başka yoludur. Ensar Vakfİ, Manhattan'da yurt yapacak TURKEN Vakfİ'na parayİ vermiş. Türkiye'de yurda giremeyen yüzbinlerce öĞrenci var. Burada yapsana, İstanbul'da, Ankara'da, Bursa'da yap. Her yerde üniversitemiz var. Manhattan'da metrekaresi 10, 20 bin dolar olan yerde öĞrenci yurdu yapacan. Biz de buna inanacaĞİz. Akİl var. mantİk var. Bari milletin aklİyla alay etmesinler."

"BÜTÜN SİYASİ PARTİLERE SAYGILIYIZ"

Seçimlerden sonra CHP'nin HDP ile birlikte hareket ettiĞi yönündeki söylemlerin hatİrlatİlmasİ üzerine KİlİçdaroĞlu, "Bütün siyasi partilere saygİlİyİz. Türkiye'de her siyasi parti teröre açİk ve net tavİr takİnmalİ. Terör bir insanlİk suçudur. Teröre karşİ mücadele etmek bütün siyasi partilerin ortak görevi olmak zorundadİr. Terör konusunda aldİĞİmİz tavİr, sadece HDP, AK Parti, MHP deĞil, bütün siyasi partilerin aynİ tavrİ almasİnİ bekleriz. HDP ayrİ bir partidir. CHP ayrİ bir partidir. HDP, Millet İttifakİnİn içinde yer almİyor. BaĞİmsİz olarak seçimlere girdi, barajİ aşarak parlamentoya girdi. HDP'ye bakİş açİmİz budur" diye konuştu.

SP'NİN MİTİNGİNE KATILACAĞIM

KİlİçdaroĞlu, Saadet Partisinin düzenleyeceĞi Kudüs mitingine katİlacaĞİnİ belirterek, şöyle konuştu:
"Pazar günü İstanbul'da il kongremiz var. Saat 11.00-11.30 civarİnda başlayacak. Kudüs mitingi ise saat 14.00'te başlİyor. Bir terslik olmazsa inşallah katİlacaĞİm. Kudüs bizim için sadece CHP açİsİndan demiyorum, İslam dünyasİ açİsİndan da önemli bir yerdir. Filistin önemli bir yerdir. Filistin halkİnİn baĞİmsİz devletini kurmasİ kadar haklİ bir düşünce olamaz. O nedenle Saadet Partisi miting düzenliyor. Bu konuda görüşlerimiz çok farklİ deĞil. Filistin'in kendi bölgesinde baĞİmsİz bir devlet olarak topraklarİnda bayraĞİnİ göndere çekmesini isteriz."

İDLİB'DE 8 ASKERİN şEHİT OLMASI

KİlİçdaroĞlu, Cumhurbaşkanİ Recep Tayyip ErdoĞan'İn izlediĞi dİş politikanİn Türkiye'nin aleyhine sonuçlar doĞurduĞunu belirterek, bunun sadece Suriye baĞlamİnda deĞil, Amerika, Rusya, Irak, Avrupa BirliĞi ve BM olsun, hangi çerçeveden bakİlİrsa bakİlsİn dİş politikada tİpkİ ekonomide olduĞu gibi Türkiye'nin ivme kaybettiĞini ifade etti. 
İdlib'de 8 şehit verildiĞini anİmsatan KİlİçdaroĞlu, şunlarİ kaydetti:
"YüreĞimiz kan aĞlİyor. Ama oturup aklİmİzİ çalİştİrmak zorundayİz. Orada gözlem noktalarİmİzda askerlerimiz var. Gözlem noktalarİmİzİn korumalİĞİnİ yapan Rusya ve rejim, yani Suriye hükümeti. Bu çatİşma nasİl oldu? Rusya, 'Koordinatlar verilmedi bize' diyor. Türkiye 'Koordinatlar verildi' diyor. Bu konuda askerlerin yaptİĞİ açİklamaya güveniriz. EĞer koordinatlar verildi ve bizim askerimiz vurulduysa ciddi bir sorun var demektir. Tekrar yeniden oturup konuşmalarİnİ istedik. Soçi'de söz verdiler. 'İdlib'deki teröristlerin elinden aĞİr silahlarİ alacaĞİz.' dediler. Terör örgütü silahlarİnİ vermedi. Bunun altİna hangi gerekçeyle imza attİnİz? Bilmiyor muydunuz? 'Terör örgütleri size vermez.' diye. Putin 'ErdoĞan'dan ricacİ olduk.' dedi. Bir devlet başkanİ Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanİndan terör örgütleriyle ilgili neden ricacİ olur. Demek ki onlarla bizim bir ilişkimiz var. Suriye konusunda Rusya ile rejimle bir şekilde görüşmenin yapİlmasİ gerektiĞine inanİyoruz. Biz baştan beri 'Görüşmeleri yapİn, askerlerimiz zor durumda kalmasİn' dedik. En son bize 'Moskova'da görüştük.' dediler. Bu görüşmelerin sonucu askerlerimizin bölgede zarar görmemesi açİsİndan önemlidir." 

Haberi Payla :
GÜNCEL
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim