Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Su Ürünleri 1 Milyar Dolar Barajİnİ Aştİ
Tarih : 2020.01.19  17:34:23
Kültür balİkçİlİĞİ üretim kapasitesini hİzla artİran Türkiye, özellikle levrek ve çipurada dünya pazarlarİnda elde ettiĞi başarİyla su ürünleri ihracatİnİ 1 milyar dolarİn üzerine taşİdİ.

Türkiye İhracatçİlar Meclisi Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanİ Sinan Kİzİltan, Türkiye'nin geçen yİl yüzde 7 artİşla 1 milyar 21 milyon dolarlİk su ürünleri ihracatİ yaptİĞİnİ, 80 ülke pazarİna girdiklerini söyledi.
İhracatta 296 milyon dolarla levreĞin ilk sİrada geldiĞini, çipuranİn 255 milyon dolar, alabalİĞİn 104 milyon dolar, orkinosun ise 86 milyon dolarla en büyük payİ aldİĞİnİ belirten Kİzİltan, dİş satİşlarİn yüzde 60'İnİn Avrupa BirliĞi (AB) ülkelerine yapİldİĞİnİ dile getirdi.
Hollanda, İtalya, Rusya, Japonya ve Yunanistan'da Türk su ürünleri ihracatçİlarİnİn önemli başarİlara imza attİĞİnİ kaydeden Kİzİltan, ihracatİn daha da artİrİlmasİ için Uzak Asya pazarİna aĞİrlİk verdiklerini bildirdi.
Çin'e 20 milyon dolarlİk ihracat 
Kİzİltan, geçen yİl Çin pazarİna da girdiklerini, burada hİzlİ bir büyüme öngördüklerini ifade etti.
Çin pazarİna 20 milyon dolarlİk ihracatla adİm atacaklarİnİ vurgulayan Kİzİltan, "Orkinos ve Türk somonunu Çin'e adapte ettiĞimiz zaman bu konuda tek pazar olan Japonya'nİn yanİna bu ülkeyi de ekleyeceĞiz. Genel olarak su ürünlerinde de 2020'de 1 milyar 100 milyon dolar ihracat yapmayİ hedefliyoruz." diye konuştu.
Sektörün ihracatta elde ettiĞi başarİya raĞmen iç tüketimde istediĞi performansİ yakalayamadİĞİnİ Kİzİltan, AB ülkelerinde 22-23 kilogram civarİnda seyreden yİllİk su ürünleri tüketiminin Türkiye'de 5-6 kilogramda kaldİĞİnİ sözlerine ekledi.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim