Bugün; 19 Mart 2024, Sal
Tarİm ve Gİda Sektörüne "Kayİt Dİşİ" Takibi
Tarih : 2020.01.18  18:49:17
Gelir İdaresi BaşkanlİĞİnca, stratejik bakİmdan büyük önem taşİyan tarİm ve gİda sektörü mercek altİna alİnİrken, bu alandaki kayİt dİşİlİĞİn önlenmesine yönelik çalİşmalar derinleştirildi.

Gelir İdaresi BaşkanlİĞİnca, stratejik açİdan büyük önem taşİyan tarİm ve gİda sektörü mercek altİna alİndİ, bu alandaki kayİt dİşİlİĞİn önüne geçilmesi için çalİşmalar yoĞunlaştİrİldİ.
AA muhabirinin edindiĞi bilgiye göre, Gelir İdaresi BaşkanlİĞİ, tarİm ve gİda sektörlerinde kayİt dİşİlİk ve buna neden olan sorunlarİn tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için çalİşma başlattİ.
Bu kapsamda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarİ, özel sektör, sivil toplum kuruluşlarİ ve üniversite temsilcilerinin katİlİmİyla "Tarİm ve Gİda Sektöründe Kayİt DİşİlİĞİn Azaltİlmasİ Çalİştayİ" düzenlendi.
Vergiye gönüllü uyumun artİrİlmasİ için yapİlmasİ gereken çalİşmalarİn da ele alİndİĞİ çalİştayda, sektörü düzenleyip denetlemekle görevli tüm paydaş kurum ve kuruluşlarİn mevzuat düzenlemeleri gözden geçirildi.
Çalİştayda, tarİm sektörünün, üretim, tedarik zinciri, lojistik, daĞİtİm, planlama, yazİlİm gibi geniş bir alana yayİlmasİ ve çok fazla sayİda sektörle ilişkili olmasİ nedeniyle sektörde kayİt dİşİlİĞİn önlenmesinin büyük önem taşİdİĞİ deĞerlendirildi.
Bu kapsamda, tarİmsal veri altyapİsİnİn önemi, ürün takip yöntemleri, tarİmsal ürünlerde arz-talep-fiyat dengesinin saĞlanmasİ için yapİlmasİ gerekenler ve "tarladan sofraya" deĞer zincirindeki sorunlar belirlendi.
Tarİm ve gİda sektörü, geleneksel çiftçiliĞin problemleri, çiftçi organizasyonlarİ ve vergi uygulamalarİnda adaletin saĞlanmasİ boyutlarİyla da deĞerlendirildi.
STRATEJİK ÜRÜNLERE ÖNEM VERİLMELİ
Çalİştayda, çiftçi-tüccar ilişkisinde taraflarİn pazarlİk gücünün aynİ olmamasİnİn sistemde aksamalar yarattİĞİ belirlenirken, tarİm işletmeleri için alternatif modellerin gözden geçirilmesi gerektiĞine işaret edildi. Sektörde üretim önceliklerinin tespit edilmesinde sİkİntİ olduĞu, katma deĞerli ve stratejik ürünlere önem verilmesi gerektiĞi ele alİndİ.
Tarİmsal üretime yönelik verilerin kayİt altİna alİnmasİnda kullanİlan sistemlerin birbiriyle entegre edilmesinin önemi vurgulandİ. Bu kapsamda, kurumlar ve birimler arasİ veri paylaşİmİn geliştirilmesi, veri sİnİflandİrİlmasİ yapİlmasİ ve veri toplama modeli oluşturulmasİ konularİnda fikir birliĞine varİldİ.
Çalİştayda, ürün tedarik zincirindeki problemler de ele alİndİ. Perakende sektöründeki büyük ve küçük oyuncularİn aynİ lokasyonlarda yoĞunlaşmasİ nedeniyle rekabet problemleri yaşandİĞİ ve bu sorunun çözümü için mevzuat düzenlemesi yapİlmasİ gerektiĞi belirtildi.
Öte yandan, katİlİmcİlar, arazide tapunun deĞil kişinin takip edilmesi ve arazi bankacİlİĞİ modelinin aktifleştirilmesi önerilerinde bulundu.

Haberi Payla :
EĞİTİM
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim