Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Zincir Marketlere Yeni Kriterler Geliyor!
Tarih : 2019.12.08  16:15:11
Hükumet, mahalle esnafİnİ rahatlatacak yasa teklifi hazİrlİĞİna başladİ. Buna göre, aynİ cadde üzerinde onlarca market açİlamayacak.

Hükümet, küçük esnafİ zincir marketlere karşİ korumak ve yaşatmak için harekete geçti. AK Parti, AVM’lere çeki düzen verilmesine ilişkin hükümlerin de içinde yer alacaĞİ kapsamlİ bir yasa teklifi hazİrlİĞİ başlattİ. Önümüzdeki aylarda TBMM gündemine taşİnmasİ beklenen yasa teklifi kapsamİnda perakende ticarete ilişkin önemli hükümler yer alacak. En önemli bölümler ise zincir maĞazalar (marketler) ile rekabet edemediĞi için tek tek kapanmak zorunda kalan bakkallar ve küçük esnaf ile ilgili olacak.

İlk kriter nüfus olacak

Bakkal ve küçük esnafİn korunmasİ için üzerinde durulan formüle göre özellikle marketlerin açİlmasİ konusunda belli kriterler getirilecek. Küçük bir mahalle, bir cadde üzerinde farklİ farklİ zincirlerin market açmasİ önlenecek. Bu konudaki ilk kriter nüfus olacak. Belli bir nüfus kriteri belirlenip o alanda belli sayİda market açİlmasİna izin verilecek.

Markete, büyüklük şartİ getirilecek

ÖrneĞin, “Nüfusu 5 bin olan bir mahallede en fazla 5 zincir market açİlabilir” denilecek. Bu kontenjan dolduĞunda yeni marketler için izin verilmeyecek. İkinci kriter de, markete belli bir büyüklük şartİ getirilmesi olacak. Mahalle bakkalİ büyüklüĞünde marketler açİlamayacak.

Bakkallar, marketler ile rekabet edebilecek

Bakkallarİn ortak bir kooperatife dönüşmesine ilişkin de hükümlerin metinde yer almasİ bekleniyor. Yüzlerce bakkal bir araya gelecek ve toplu alİm yapacak. Toplu alİm olduĞu için satİcİ firmalar da fiyatlarİ büyük marketler ile aynİ düzeye çekecek. Bakkallar böylece daha ucuza ürün alİp satabileceĞi için marketler ile rekabet edebilecek. 

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim