Bugün; 28 Mart 2024, Perembe
Yemek Sektöründe "Türk MutfaĞİ Yİlİ" Sevinci
Tarih : 2019.12.07  18:17:24
Türkiye Lokantacİlar ve Pastacİlar Federasyonu Başkanİ Aykut Yenice, "Kültür ve Turizm BakanlİĞİnİn 2020 yİlİnİ 'Türk mutfaĞİ yİlİ' ilan etmesi, memnuniyetle karşİlandİ" dedi.

Kültür ve Turizm BakanlİĞİnİn, 2020 yİlİnİ "Türk mutfaĞİ yİlİ" ilan etmesi sektör temsilcilerini sevindirdi.
Türkiye Lokantacİlar ve Pastacİlar Federasyonu Başkanİ Aykut Yenice, AA muhabirine yaptİĞİ açİklamada, göreve geldiklerinden bu yana Türk mutfaĞİnİn dünya çapİnda tanİtİlmasİ için çalİşmalar yaptİklarİnİ, bu kapsamda, geçen yİl Türkiye Aşçİlar ve Pastacİlar Konfederasyonu ile "Milli Mutfak Hareketi"ni başlattİklarİnİ söyledi.
Yenice, BakanlİĞİn 2020 yİlİnİ "Türk mutfaĞİ yİlİ" ilan etmesinin, federasyonun 150 bin üyesi tarafİndan memnuniyetle karşİlandİĞİnİ, önümüzdeki günlerde Bakan Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret ederek bu konuda daha önce yaptİklarİ çalİşmalarİ rapor halinde sunacaklarİnİ aktardİ.
Türk mutfaĞİnİn kebaplarİ, su ürünleri, sebze yemekleri ve tatlİlarİyla dünyanİn en zengin menülerinden birine sahip olduĞuna işaret eden Yenice, "Türk mutfaĞİnİn tanİtİmİnİn bir hükümet politikasİyla desteklenmesi konusunda isteklerimiz vardİ. Sayİn Cumhurbaşkanİmİzİn açİkladİĞİ 2023 vizyonu içerisinde, Türk turizminde 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri beklentisi var. Biz 50 milyon turistin Türkiye'ye geleceĞine inanİyoruz ama 50 milyar turizm gelirine lokantacİlar ve pastacİlarİn da önemli oranda destek verebileceĞine inanİyoruz." dedi.
Türk mutfaĞİnİn, son yİllarda özellikle otellerde uygulanan "her şey dahil sistemi" ve dünyaca ünlü fast food markalarİ karşİsİnda zor günler yaşadİĞİnİ dile getiren Yenice, şunlarİ kaydetti:
"Otellerde son yİllarda yapİlan yemek sunumlarİnda mutfaĞİmİz 'Turkish kebaps' olarak tanİtİlİyor. Birbirinden lezzetli yemekler pişiren lokantalar, kaybolmaya yüz tutuyor. MutfaĞİmİz pahalİ bir mutfak. MutfaĞİmİzİn gerçek anlamda deĞer görmesi için devlet politikasİyla desteklenir haline getirilmesi önemliydi. Bu çalİşma sayesinde istediĞimizi elde ettik. İtalya'da, İspanya'da bu çalİşma böyle yapİlİyor, bu sayede turistler oralara gitmeyi tercih ediyordu. Türk mutfaĞİnİ tanİtmak kadar korumak da önemli. En büyük sorunumuz merdiven altİ işletmelerdi. Bu konuda Tarİm ve Orman Bakanİmİz Bekir Pakdemirli ülke genelinde önemli denetim çalİşmalar başlattİ."
"GELEN TURİSTLER İLLERİ DOLAşTIKÇA TÜRK MUTFAĞININ FARKINA VARIYOR"
Tüm Aşçİlar ve Pastacİlar Konfederasyonu Başkan Vekili Öner Çulfaz, Türk mutfaĞİnİn, dünya mutfaklarİ arasİnda hem kullanİlan ürün hem de yemek çeşidi bakİmİndan geniş yelpazeye sahip olduĞunu aktardİ.
Türkiye'ye gelen turistlerin, Türk mutfaĞİ olarak sadece döner ve kebabİ bildiĞini vurgulayan Çulfaz, "Mesela dünyanİn tek vejetaryen mutfaĞİ Karadeniz mutfaĞİnda var. DoĞu ve GüneydoĞu mutfaĞİnda baharatlarla çok güzel et yemekleri yapİlİyor. Biz mutfaĞİmİzİ tam anlamİyla tanİtamadİĞİmİz için, mesela İtalya'dan gelen konuklarİmİza pizza sunuyoruz. Gelen konuklarİmİz illerimizi dolaşİp, mutfaĞİmİzİ görüp tattİkça Türk mutfaĞİnİn ne kadar lezzetli olduĞunun farkİna varİyor." diye konuştu.
Çulfaz, BakanlİĞİn 2020 yİlİnİ "Türk mutfaĞİ yİlİ" olarak ilan etmesinin ardİndan mutfaklarİnİn dünya çapİnda hak ettiĞi ilgiliyi göreceĞini inandİĞİnİ belirterek, "Konfederasyon olarak BakanlİĞİmİzİn bize görev vereceĞi her yerde, tüm dünya başkentlerinde, illerimizin yemeklerini tanİtmaya hazİrİz." ifadesini kullandİ.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim