Bugün; 29 Mart 2024, Cuma
26 MesleĞe Daha Belge ZorunluluĞu Getirildi
Tarih : 2019.11.17  17:25:06
Mesleki yeterlilik belgesi sİnav ve belge ücretleri hükümet tarafİndan karşİlanacak.

Aile Çalİşma ve Sosyal Hizmetler Bakanİ Zehra Zümrüt Selçuk, yazİlİ açİklamasİnda, mesleki yeterlilik belgesinin önemini vurgulayarak, 2015’ten itibaren uygulanan belge zorunluluĞu ile iş kazalarİnİn azaldİĞİnİ, iş piyasasİnİn ihtiyaç duyduĞu nitelikli ve belgeli iş gücünün çalİşma hayatİna kazandİrİldİĞİnİ ifade etti.
Selçuk, 26 meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi olmayanlarİn artİk çalİştİrİlamayacaĞİnİ bildirdi.
Bakan Selçuk, yeni uygulama ile bugüne kadar belge zorunluluĞu getirilmiş meslek sayİsİnİn 143’e yükseltildiĞini belirterek şöyle devam etti:
“Aralarİnda Taşlama Tezgah İşçisi, Haddeci, İplik Operatörü, Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Elemanİ, Deri İşlenti Operatörü, Liman Forklift Operatörü, Yüksek Gerilim Montaj ve Teçhizat Test Elemanİnİn da olduĞu mesleklerde belgesiz işçi çalİştİran iş yerlerinde, işverene veya işveren vekiline, tebliĞ yayİn tarihinden bir yİl sonra para cezasİ uygulanacaktİr. Bu bakİmdan işverenlerimizin ve işçilerimizin bu konuda duyarlİ olmasİ gereklidir.”
“Sİnav ve belge ücretleri devlet tarafİndan ödeniyor”Mesleki yeterlilik belgesi sİnav ve belge ücretlerinin de hükümet tarafİndan karşİlandİĞİnİ hatİrlatan Selçuk, bu teşvikle, çalİşan ve işverene ilave mali yük getirmeden, çalİşanlarİnİn bilgi, beceri ve yetkinliklerini ölçme, deĞerlendirme ve belgelendirme olanaĞİ saĞladİklarİnİ kaydetti. Selçuk, “Bu çerçevede 718 bin 668’i zorunluluk kapsamİndaki mesleklerde olmak üzere toplamda 792 bin 695 MYK mesleki yeterlilik belgesi verdik.” ifadesine yer verdi.
Belge zorunluluĞunu karşİlayan evrakAçİklamada, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluĞuna ilişkin hatİrlatmalar da yer aldİ.
TebliĞlerde yer alan mesleklerde çalİşanlarİn Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi, ustalİk belgesi veya mesleki ve teknik eĞitim programlarİndan alİnmİş diplomaya sahip olmalarİ gerektiĞi, bu üç belge dİşİndaki belgelerin, belge zorunluluĞu kapsamİnda çalİşma şartİnİ kapsamadİĞİna vurgu yapİldİ.
Açİklamada ayrİca, “Belge zorunluluĞunun tebliĞ yayİm tarihi”nden 12 ay sonra belgesiz kişilerin çalİştİrİlamayacaĞİ da hatİrlatİldİ.

Haberi Payla :
EKONOMİ
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim