Bugün; 25 Nisan 2024, Perembe
Aselsan SaĞlİkta İlke İmza Attİ
Tarih : 2019.10.27  16:54:23
Aselsan'da dünyanİn ilk kenarlarİ açİk, çizgisel tarama yapan Manyetik Parçacİk Görüntüleme Prototip Sistemi geliştirildi.

ASELSAN Araştİrma Merkezi’nde dünyanİn ilk kenarlarİ açİk, çizgisel tarama yapan MPG Prototip Sistemi geliştirildi. Geliştirilen sistem için ABD patent tescil kararİ alİndİ.
Prototip sistemde içinde manyetik nanoparçacİklar bulunan saĞlİklİ bir koroner damarİ ve yüzde 50 daralma olan koroner bir damarİ temsil eden iki farklİ fantom görüntülendi.
Sistemin literatürdeki benzerlerine göre, girişimsel uygulamalara yönelik olarak kenarlarİnİn açİk olmasİ, geniş alanda yüksek hassasiyet ile görüntüleme yapİlmasİ, özel manyetik alan tarama yöntemi sayesinde tek kanallİ almaç/göndermeç ile üç boyutlu görüntüleme yapİlabilmesi ve ayarlanabilir açİklİk yüksekliĞine sahip olmasİ gibi avantajlarİ bulunuyor.
MPG Prototip Sistemi ile hem biyosavunma hem de saĞlİk teknolojileri alanİnda araştİrma ve geliştirme çalİşmalarİnİn yürütülmesi planlanİyor. Konu ile ilgili elde edilen bilgi birikimi ve fikri haklarİn kazanİlmasİ ile Türkiye'nin saĞlİk ve biyosavunma sektöründe gelişmiş teknoloji üretimine ve ihracatİna katkİ saĞlanmasİ hedefleniyor.

Henüz dünyada ticari ürün yok

Çok yeni bir tİbbi görüntüleme yöntemi olan MPG, iyonlaştİrİcİ radyasyon uygulanmamasİ, yüksek zaman ve uzay çözünürlüĞüne sahip olmasİ, alİnan işaretin dokudan etkilenmemesi gibi avantajlar barİndİrİyor.
Nanoteknolojinin olanaklarİ ile MPG’nin, anjiyografi, girişimsel radyoloji, tümör görüntüleme ve terapi, kök hücre takibi, hedefe yönlendirilmiş ilaç tedavisi ve ilaç dozajİnİn belirlenmesi, odaklİ İsİtma terapisi, fonksiyonel beyin görüntüleme, iç kanamalarİn görüntülenmesi, biyosavunmada farklİ ajanlarİn tespiti gibi çok çeşitli uygulama alanlarİnda kullanİmİ öngörülüyor.
Dünyada MPG ile ilgili klinik öncesi çalİşmalar devam ediyor. Henüz klinikte kullanİlan ticari bir ürün bulunmuyor.

Patent başvurularİyla tescillenecek

ASELSAN Araştİrma Merkezi’nde, TÜBİTAK 2+2 Türkiye-Almanya ikili iş birliĞi kapsamİnda, Bilkent Üniversitesi, Lübeck Üniversitesi ve Nano4Imaging firmalarİ ile ortak yürütülen çalİşmada, gerçek zamanlİ girişimsel cerrahi araçlarİnİn (örneĞin anjiyografi amaçlİ kateterler) vücut içinde MPG ile takibi için gerçek zamanlİ görüntü oluşturma teknikleri ve hİzlİ sistem kalibrasyon yöntemleri geliştirildi.
Bu çalİşmaya paralel öz kaynaklİ bir proje yürütülerek, çeşitli avantajlara sahip yeni bir donanİm mimarisi önerildi ve prototipi geliştirildi. Proje kapsamİnda bugüne kadar 3 uluslararasİ patent başvurusu yapİldİ, 4 adet bilimsel dergi makalesi yayİnlandİ ve çeşitli konferanslarda 5 adet bildiri sunuldu.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim