Bugün; 18 Nisan 2024, Perembe
Konya'da Yüksek Verimli Süt İnekleri Üretilecek
Tarih : 2019.04.14  17:45:18
Hayata geçirdiĞi projelerle çiftçinin güvencesi haline gelen Konya şeker, Türkiye’de bir ilke daha imza attİ. Konya şeker, üretim amaçlİ embriyo transfer projesini başlattİ.

KONYA şEKER, TÜRKİYE’DE İLK DEFA ÜRETİM AMAÇLI EMBRİYO TRANSFER PROJESİNİ BAşLATIYOR

Konya şeker, “Bilgiyi Ürüne Dönüştüren Üniversite” parolasİyla kurduĞu Konya Gİda ve Tarİm Üniversitesinin öncülüĞünde, Türkiye’de ilk defa üretim amaçlİ embriyo transfer projesini başlatİyor. Konya şeker, Konya Gİda ve Tarİm Üniversitesi Hayvancİlİk Uygulama ve Araştİrma Merkezi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Bahri DaĞdaş Uluslararasİ Tarİmsal Araştİrmalar Enstitüsünün proje ortaĞİ olarak yer aldİĞİ ve Gİda, Tarİm ve Hayvancİlİk BakanlİĞİ Tarİmsal Araştİrmalar ve Politikalar Genel MüdürlüĞü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programİ kapsamİnda desteklenmesi uygun bulunan ‘’İnvitro Embriyo Üretiminde (IVEP) Farklİ Yöntemlerin Denenmesi ile Damİzlİk Elit Süt İneĞi Sürüsü Oluşturulmasİ’’ projesinin tanİtİm toplantİsİ Konya Gİda ve Tarİm Üniversitesinde gerçekleştirildi. Toplantİya, Konya Gİda ve Tarİm Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, TAGEM yetkilileri, Selçuk Üniversitesi ÖĞretim Üyeleri, Bahri DaĞdaş Enstitüsü yetkilileri ve öĞretim üyeleri katİldİ.
Proje tanİtİm toplantİsİnda açİş konuşmasİnİ Konya Gİda ve Tarİm Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş yaptİ.Bu projeye Konya şeker’in çok önemli bir düzeyde katkİ saĞladİĞİnİ ifade eden Çökmüş, “Torku bizim yerli ve milli markamİz, bu tür projeleri özellikle de destekliyor. Buradan Sayİn Recep Konuk beye de teşekkür ediyorum, bize bu ufku açtİ ve destek oldu, cesaretli olmamİzİ saĞladİ. Bu proje bilimsel olarak ayaklarİ yere basan bir projedir” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ÖĞretim Üyesi ve Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Dursun Ali Dinç konuştu. Konya şeker’in desteĞi ile bu projenin yürüyeceĞini anlatan Dinç, farklİ yöntemlerin denenmesi ile oldukça verimli damİzlİk süt ineklerinin proje ile yetiştirileceĞini ifade etti ve “Proje ile süt verimi oldukça yüksek olan damİzlİk süt ineĞi üreteceĞiz. İnvitro Embriyo transfer metodunu ülkemizde bu proje ile ilk defa uygulayacaĞİz. Ayrİca ilk kez üniversite sanayi işbirliĞini de bu alanda saĞlamİş oluyoruz. Bu proje ile elit ve elit üstü süt ineĞini ülkemizde üretmiş olacaĞİz, proje ile yüksek süt verimine sahip dişi Gen kaynaĞİnİ da oluşturmuş olacaĞİz. Amacİmİz, hİzlİ genetik dönüşümü saĞlamaktİr. Biz bu proje ile bu teknolojinin oluşturulmasİ ve sürdürülebilir hale gelmesini saĞlayacaĞİz, bunu da Torku’nun bünyesinde, Torku’nun çiftliklerinde yapacaĞİz. Bu proje tamamlandİĞİnda ülkemiz üstün süt ineĞi İrkİnİ ithal etmeden kendi bünyesinde temin etmiş olacak” şeklinde konuştu.

HAYVAN İTHALATINA ALTERNATİF BİR MODEL OLMASI HEDEFLENİYOR

Proje ile yİllİk süt ortalamasİ en az 18 ton olan, genetik kusur taşİmayan, hastalİklara dayanİklİ 30 baş üstün özellikli dişi materyalden proje süresi olan 3 yİl sonunda en az 1000 başlİk bir sürü oluşturulmasİ, özel sektör, üniversite ve kamu işbirliĞini saĞlayarak üretim amaçlİ proje gerçekleştirilmesi, Konya şeker bünyesindeki Embriyo Transfer Merkezinin güçlendirilmesi, aktif hale getirilmesi, merkezde çalİşacak çok sayİda teknik personel yetiştirilerek sürekli üretim yapar hale getirilmesi, projenin sürdürülebilirliĞinin saĞlanmasİ ile Konya şeker’in üstün özellikli yavrular taşİyan gebe düve üretim merkezi kurarak ülke hayvancİlİĞİnda hayvan ithalatİna alternatif bir model olmasİ hedefleniyor.
SÜT VERİMİ VE HAYVAN YETİşTİRİCİLERİNİN GELİRİ ARTACAK
AK Parti 25. ve 26. Dönem Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanİ Recep Konuk’un teşvikleri ile başlanan proje tamamlandİĞİnda; süt verimi oldukça yüksek, hastalİklara dayanİklİ 1000 başlİk bir süt ineĞi sürüsü elde edilecek ve sonrasİnda Konya şeker’in öncülüĞünde ülke sathİnda yaygİnlaştİrİlarak ülkemizin süt ineĞi ithalatİ azalmİş ve süt verimi artİrİlarak hayvan yetiştiricilerinin gelir düzeyi artİrİlmİş olacak. Mevcut süt üretiminin proje sonunda yaklaşİk iki kat artmasİ bekleniyor.Projeyi yürütecek olan kurum, Konya şeker’in bir iştiraki olan Pankent Mimarlİk İnş. Loj. Nak. San. ve A.ş., projenin yürütücüsü ise Prof. Dr. Dursun Ali Dinç. Proje ortaklarİ da Konya Gİda ve Tarİm Üniversitesi Hayvancİlİk Uygulama ve Araştİrma Merkezi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Bahri DaĞdaş Uluslararasİ Tarİmsal Araştİrma Enstitüsü.

Haberi Payla :
SAĞLIK
Copyright Konya Haberleri , Konya Haber   |
|
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. izinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım :
konya net haber - Yönetim